AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Танцови групи

Поредна изява на арменски танцови групи в Пловдив

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

IV международен фестивал „Здравей Армения“

Танцовите групи на ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив „Астхигнер“, „Йеразанк“ и „Нърени“ внесоха колорит и обогатиха концертната програма на 13 юни 2021 г., по време на IV международен фестивал „Здравей Армения“, организиран от фондация „Аракс“ – Пловдив, който се проведе под патронажа на посолството на Армения в България и с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

В нови костюми и хореография, танцовите групи към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив, с ръководител Анжела Везирян – Начева,  „Йеразанк“ и „Нърени“, отново показаха силата и вдъхновението, което се слива в едно, когато си в ритъма на арменския танц. Всяка година стана традиция, солисти на танцова група „Нърени“ да представят нов танц, който със своята лиричност да подчертава физическата красота на арменката, както и нейната грация и силно емоционално въздействие върху зрителите.  Миналата година това бе „Файтон“, в изпълнение на Хрипсиме Нурикян и Силвия Гелгелян, а тази година те представиха „Бингьол“ – музика еднакво тъжна и възраждаща, а танцът вдъхновяващ и красив, в изпълнение на Анжела Везирян – Начева, Силвия Гелгелян и Хрипсиме Нурикян. Детският танцов състав „Астхигнер“, в който участват деца от 5 до 12 години бе сред най-прелестните и неподражаеми детски изпълнения на фестивала. Въпреки трудното им синхронизиране, техният плам и заряд бе разпознаваем в очите им. Такъв имат младежите от танцовата група „Йеразанк“, които само преди години бяха сред по-малките танцуващи.

btr

Грацията и нежността на движенията в арменския танц е национален белег и ако откриеш тази прелестна извивка в китката на девойката, непременно ще потърсиш аналогична връзка в мъжкото поведение. Мъжкото присъствие в арменския танц внася сигурност, защита и провокира силен емоционален взрив сред публиката. Всеки арменски танцов състав разказва историята на арменската култура по региони, не само чрез типичната носия или музика, а и чрез характерните движения на момичетата и момчетата в танца.

Дизайнът на тези костюми се влияе от много фактори, като религиозни традиции, семейни методи и практичност. Традиционното оцветяване и изящното декориране на костюмите свързват танца и традицията заедно.

В допълнение към фестивала бяха също организираната в Цар Симеоновата градина фотоизложбата „Арцах – изгубен в мира“ на фотографа Гилад Саде, Израел, открита месец преди това, както и скаутски игри. По традиция, на площадката пред входа на Община Пловдив бяха изложени на големи пана творбите на арменския художник Александър Дереян, който е много известен в Азия. 

 На Международния фестивал ′′Здравей Армения“, присъстваха танцови групи и формации от Пловдив – „Йеразанк“, „Нърени“, „Астхигнер“ и „Ереван“, от София – танцова група „Наири“, от Бургас – танцова група „Нур“, от Варна – танцова група „Гаяне Марашлян“, от Русе –  танцова група „Ахтамар“, както и арменски танцов състав „Вартавар“ от Букурещ, Румъния.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %