AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Отварянето на границата с Армения има ли скрити цели?

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Между Турция и Армения няма дипломатически отношения. Границата е затворена от 1993 г. по инициатива на Анкара. Трудните отношения между страните са породени от редица обстоятелства, свързани по-специално с подкрепата на Анкара за позицията на Азербайджан по Карабахския проблем и острата реакция на Турция към процеса за международно признаване на Геноцида над арменците от 1915 г. в Османската империя.

Министърът на външните работи на Турция –  Мевлюд Чавушоглу е отправил покана към Армения за участие във Втория дипломатически форум, който ще се проведе в Анталия, Турция  11 до 13 март тази година.  Покани са получили също и Гърция, гръцката част на Кипър, Египет и Израел. От Арменското външно министерство коментираха поканата на турската страна за участие във Втория дипломатически форум в Анталия, а решението си обещаха да обявят публично.

Ереван няма да се съгласи с каквато и да е „логика на коридора“. Но Армения е за деблокиране на комуникациите в региона, като по този начин ще получи път през територията на Азербайджан и евентуално Турция. Така Турция и Азербайджан също ще имат възможност да използват пътищата на Армения.

„Важно е всеки път, който ще се използва от трета страна да е в рамките на суверенитета и законодателството на страната, през която минава. Не може да има коридор през територията на Армения. Според споразумението от 9 ноември 2020 г. той е само един – Лачинският коридор“, каза Министърът на външните работи на Армения – Арарат Мирзоян.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %