AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности

ВТОРА Европейската консултативна среща на Централния борд на AGBU

0 0
Read Time:7 Minute, 2 Second

На 3 и 4 юни 2022 г. над 65 участници от цял ​​свят се събраха в Женева за Европейската консултативна среща на Централния борд на AGBU (Парекордзаган) – втората от поредица подобни регионални конференции, които ще се проведат през следващите две години. Делегатите бяха от Централния борд  на директорите на AGBU, Съвета на настоятелите и стратегически консултативен съвет, председатели на клонове и Млади професионалисти (YP) от Европа, както и гост-лектори, приятели и служители на AGBU от Аржентина, Армения, Белгия, България, Франция, Германия , Италия, Ливан, Холандия, Русия, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените щати.

Интензивната двудневна среща на върха се проведе в хотел Beau Rivage на брега на Женевското езеро и включваше множество панелни дискусии, презентации и сесии, предназначени да направят сериозна инвентаризация на новите реалности, променящите се тенденции, променящите се нагласи и еволюиращото поведение на арменците по целия свят с крайната цел – да преосмислим как изглежда бъдещето за цялостната мисия на AGBU.

Участниците на срещата в Женева.

 Конференцията започна на 3 юни 2022 г., с приветствие на президентът на AGBU Бердж Сетракян към всички присъстващи. Той очерта целта на конференцията, като взе предвид исторически значимите събития и кризи от последните няколко години и подчерта необходимостта от проучване на нови приоритети за AGBU и арменците като нация, както и отчитане на разнообразието от гледни точки от Диаспората.

Панелната дискусия, която последва, се фокусира върху настоящите геополитически и институционални предизвикателства на Армения. Модериран от Ахрен Вердиян, журналистка във France 24, панелът включваше базирания в Екс ан Прованс  (Франция) политолог д-р Талин Папазян (чрез Zoom) и д-р Викен Четерян, преподавател по история и международни отношения в университета в Женева и в университета „Уебстър“ – Женева. Целта беше да се разберат по-добре сегашните геополитически реалности в Армения. То включваше разсъждения върху стратегията на ръководството на Армения през последните 30 години и върху колективната отговорност на Армения и Диаспората при поражението на Втората война в Арцах от 2020 г. Акцентът беше поставен върху необходимостта от проактивна дипломация и провеждане на реформи в Армения, да се изградят по-силни национални институции, особено в областта на образованието. Д-р Четерян също така наблегна за спешната необходимост от преодоляване на настоящите вътрешнополитически конфликти, за да се продължи напред.

Променяща се диаспора

Следобедните презентации се фокусираха върху променящия се пейзаж на Арменската диаспора и нейните настоящи предизвикателства, съсредоточени този път върху европейските общности. Членът на Централния борд на AGBU и основател на Арменския виртуален колеж (AVC) д-р Ервант Зорян разгледа как арменците през своята 4000-годишна история са се движили много, докато периодите на независима Армения са били много кратки. Той наблюдава демографското въздействие на последните 30 години върху новите и старите арменски общности в Европа.

 Журналистът на свободна практика и изследовател във Френския център за изследователи на разузнаването (CF2R) Тигран Егавян представи предизвикателствата и перспективите на Арменската диаспора днес. Разглеждайки многообразието и особеностите на общностите и тяхната култура, той оцени ролята на държавата, църквата и арменския език и описа възможните начини за запълване на празнината между Армения и Диаспората.

Oт ляво надясно – Арин Хазарян председател на AGBU Ливан, Натали Габрелян – координатор на клоновете на AGBU, Анита Ансерян – директор на дейността на клоновете на AGBU, Хрипсиме Нурикян, Председател на AGBU Пловдив.

Вечерта, след посещение на църквата „Сурп Хагоп“ (Св. Агоп) и Арменския център, финансирани от фондация „Топалян“, в покрайнините на Женева, участниците бяха поканени на вечеря за добре дошли в Domaine de Plein Vent, където президентът Сетракян беше отличен за своята 20-годишна служба в AGBU. Специален подарък от фондация  „Топалян“ му връчи нейният председател и член на Централния съвет на AGBU – Вахе Габраш.

Женевска конференция 2022 г.: От ляво надясно: Вахе Габраш, член на централния борд на AGBU, Рафи Арсланян и Алберт Богосян, гости на Конференцията, Президентът на AGBU – Бердж Сетракян и Крикор Истанбули – гост.

AGBU в Европа и Армения

Сесиите на следващия ден бяха представени и модерирани от члена на Централния съвет на AGBU – Ани Манукян, която обясни целта им: да разгледа работата на AGBU за посрещане на разнообразните нужди на арменските общности, в които работят клоновете. За тази цел, преглед на програмите, дейностите и партньорствата на AGBU Европа бе представен от изпълнителния директор на AGBU Франция  – Ануш Дзагоян.

Новоназначеният изпълнителен директор на AGBU Армения – Марина Мъхитарян описа дейността и стратегиите в родината. Чрез разнообразни програми, базирани на четирите основни стълба на мисията на AGBU, и двете образувания работят за развитието на арменската родина с насочено към бъдещето мислене, което включва партньорства с европейски или глобални организации и инвестиране в менторски програми Диаспора-Армения, обучения за лидерство и доброволчески услуги.

Изграждане на нация в Армения

Членът на Централния борд на AGBU – Арда Аратунян представи нова институционална инициатива – Института за изследване на приложните политики (APRI) Армения, която официално ще бъде открита в средата на юни т.г. в Ереван. Като нововъзникващ мозъчен тръст и политически ускорител, APRI се фокусира върху напредването на регионалната стабилност и устойчив просперитет и конкретно решаване на проблеми. Тя обясни, че AGBU основа APRI в отговор на остра нужда от дълбоко прозрение, динамичен политически диалог и по-ясно разбиране на Армения в нейния геополитически контекст. Като безпартийна, независима платформа, която ще насърчи конструктивна ангажираност по конкретни въпроси, APRI възнамерява да си сътрудничи с публични, частни и граждански партньори, ангажирани да се справят с ключови предизвикателства за краткосрочната и дългосрочната реализация на потенциала на Армения. Докато дейностите достигнат до по-голям обхват, първият набор от стратегически инициативи на APRI ще се насочи към външната политика, общественото здраве, енергийната сигурност и развитието на местната общност.

Проучвайки възможностите за икономически растеж и развитие в Армения, както от публична, така и от частна гледна точка, участниците в панела Майк Баронян, успешен бизнесмен във фармацевтичната индустрия и Камилио Азуз, управляващ партньор в Amber Capital и член на Централния борд на AGBU, преследваха възможностите за растеж и успех в Армения от гледна точка на частния бизнес. Азуз сподели опита си в Amber Capital Armenia като съосновател и управител на първия в страната фонд за частни инвестиции, създаден от ЕС и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Свободен поток от идеи

Следобедът беше предназначени да насърчи участниците да обменят разнообразни, оригинални идеи на високо ниво за бъдещето на световната арменска нация. Тези предложения и препоръки по-късно бяха представени пред всички участници в пълна сесия.

Двудневните срещи завършиха с прощална вечеря в хотел Beau Rivage, организирана от членовете на Централния съвет на AGBU – Варткес и Силвия Кнаджиян, Вахе и Хугет Габраш и Камилио и Далия Азуз, в присъствието на Н. Пр. г-н Андраник Ованесян, посланик на Армения в Швейцария, и Н.В.П. Кусан Аладжян, Архиерей на Арменската епархия на Швейцария. В заключителните си бележки президентът Бердж Сетракян изрази личната си благодарност към всички членове и приятели на AGBU за това, че отделиха време и изминаха големи разстояния, за да допринесат за интензивните дискусии и за разпалването на окуражаващи разговори за бъдещо развитие.

По-късно той обобщи процедурата, като каза: „Тези отворени форуми сред ценни приятели и уважавани колеги са от решаващо значение за изграждането на бъдещето на AGBU и на арменската нация. Чрез тези просветителни и продуктивни упражнения ще гарантираме, че нашата организация ще служи добре на арменците през следващите критични години“.

AGBU Пловдив

На състоялото се в Женева събитие на „Парекордзаган“ присъства и Председателят на „Парекордзаган“ – Пловдив – Хрипсиме Нурикян. Тя бе част от българското представителство, което включваше и Председателите на клоновете в София и Варна – Велизар Агопян и Кеворк Крикорян.

Тези срещи са насочени към синхронизиране на програмите и целите на глобалната организация с местните клонове, споделяне на техните възможности и идеи и паралелното участие на всички клонове по света. Решенията и посланията на AGBU, които бяха дискутирани на тридневната среща бяха стриктно насочени към оцеляването на арменските общности, просперитета на Арцах и Армения, категоричното участие на „Парекордзаган“ във възхода на отечеството и в подкрепа на младежите, образованието и културата.

Председателят на „Парекордзаган“ – Пловдив – Хрипсиме Нурикян имаше срещи с Президента на „Парекордзаган“ –Бердж Сетракян, с Директора за работа с клоновете – Анита Ансерян, с координатор на клоновете – Натали Габрелян, на които сподели за успехите на пловдивската организация, за нейните големи и малки проекти, благодарение на които пловдивския клон е постигнал популярност и авторитет. Нейният специален подарък за тях бяха изработени от младежите ни предмети, които, чрез Благотворителните базари, организирани по различни поводи през последните две година, спомогнаха много от целите и намеренията ни да се осъществят. Те ще позволят на младите танцьори от танцова група „Йеразанк“ да предприемат едноседмичен тренировъчен лагер в Армения – родината на арменската хореография, от където да почерпят опит и увереност.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %