AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Танцови групи

Първи тренировъчен лагер на AGBU Plovdiv  танцов състав „Йеразанк“ в Армения

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Няма граници, когато мечтаеш, мисълта може да лети над земи и морета, да докосва небето и да прелита над океани, но в творческата атмосфера на танцов състав „Йеразанк“ мечтите се сбъдват.

Замисълът да се създаде танцовата група бе да обедини младите хора, които имат пиетет към арменските танци, да създаде среда, в която те да бъдат заедно и да съпреживяват общата си страст към арменското чрез танц, музика, общуване.

Мастър клас с Карен Геворгян в залата за тренировки на прочутия арменски танцов ансамбъл „БЕРТ“

Порасналите момчета и момичета, които започват от деца да танцуват в танцова група на AGBU Пловдив (Парекордзаган) – „Астигнер“ (Звездички), искат да бъдат заедно и занапред. Ръководството на „Парекордзаган“ взима мъдрото решение да създаде танцова група на младежите, за да останат заедно, да им даде време да утвърдят своите трайни приятелства. Дава им име – „Йеразанк“ – мечта.

Репетициите и страстта на младите към танца, занимание, което в началото има една идеална цел – младите да се събират и да се сближават, скоро дава сериозно основание  уменията им да се покажат пред по-широк кръг от хора. В началото те танцуват на арменски мероприятия, но бързо се разчуват и започват да получават покани за участия в градски мероприятия, конкурси и Национални събори.

Мастър клас с Карен Геворгян, топ хореограф на Армения и на танцов ансамбъл „БЕРТ“.

Те имат прекрасен хореограф – взискателен и строг, но в същото време всички танцьори безкрайно я обичат – Анжела Везирян – Начева. Костюми, танци, хореография – те са една малка Армения в България. Достигнали до ниво, с което могат да се съревновават, те вече имат потенциала да надградят своите умения.

Председателят на „Парекордзаган“ – Пловдив – Хрипсиме Нурикян има точната визия за тяхното развитие – щом толкова много обичат да танцуват и носят отговорност за избора си, организацията ще направи възможно най-доброто за тях. Така в нея започва да узрява една идея – как да се проведе обучение именно в Армения? И скоро това става факт, благодарение на обединените усилия на AGBU – Ню Йорк, AGBU – Армения и AGBU – Пловдив.

В сградата на AGBU Armenia

Незабравими остават часовете и преживяванията на младежите ни в Армения.  Те заминават за Истанбул на 5 юли т.г., а от там – за Ереван. Седмицата, прекарана в отечеството е пълна с несравними чувства и вълнения … Посещения на Гарни и Гехарт, Севан и Ечмиадзин, Дзидзернагаперт и цетъра за креативни технологии „Тумо“.

Инеса Маркрян, директор на доброволческите програми на AGBU в Армения и Гаяне Кочоян асистент на Инеса, подготвят цялата програма сякаш по конец. Всичко е организирано до последния детайл от първа танцова демонстрация в залата на AGBU Армения с Карен Геворгян, хореограф на прочутия арменски танцов ансамбъл „БЕРТ“, с предоставените отлични условия за престой в Центъра на AGBU в Ереван – „Вахе Карапетян“, с невероятния вкус на арменската храна, която само там можеш да вкусиш преплетен с арменския въздух и гостоприемство до храмовия празник на „Хайраванк“ (Севан), на която заедно танцуват пловдивската и ереванска танцова групи „Йеразанк“ и танцов ансамбъл „Нарег“ към AGBU Армения до последния ден.

Севан: на храмовия празник на „Хайраванк“ танцуват AGBU Пловдив „Йеразанк“ и танцов ансамбъл „Нарег“ към AGBU Армения.

Четете подробно в бр. 292 от м. юли 2022 г. на вестник „Парекордзагани ЦАйн“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %