AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности НОВИНИ Танцови групи

Благотворителен  спектакъл в Пловдив събра 5 300 лв.

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Дългоочакваният благотворителен спектакъл в Пловдив „Два дома“ събра 5 300 лв. от своите почитатели.

На 10 декември 2022 г., в Драматичния театър „Н.О.Масалитинов“ в град Пловдив, се състоя благотворителен танцово-музикален спектакъл „Два дома“, организиран от Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“-Пловдив, в който участваха общо 66 изпълнители, от най-малките до майките на младежите. Танцовите състави „Астхигнер“, „Йеразанк“ и „Нърени“ отбелязаха 10-годишната от създаването на самодейните танцови групи към „Парекордзаган“(AGBU) – Пловдив. Те бяха посрещнати от публиката с огромен възторг и топлота. В концерта взе участие и новосформираната детска вокална група „Зартонк“ с ръководител Ламара Задоян.

Фотограф: Светомир Славов

В концерта взе участие и новосформираната детска вокална група „Зартонк“ с ръководител Ламара Задоян. Водещия програмата Силвия Юзенгиджиян обяви пред публиката, че всички участници в танцовите групи отдават своето време и труд безвъзмездно, а събраните средства от Спектакъла ще послужат за участие на младежите от самодейните състави в международни програми и за подпомагане съхраняването на родовата арменска памет.

По време на своята приветствена реч, духовния пастир на пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ – отец Храч Мурадян отбеляза, че принуденият да се пръсне по света арменски народ има тази силна задача пред себе си цял живот – да опази културата, вярата и духа си, съграждайки отново и опазвайки свой дом, далеч от Родината.

Фотограф: Светомир Славов

Официални гости на събитието бяха госпожа  Марине Мъкъртичян, политическо и икономическо аташе към Посолството на Република Армения в България, представители на отдел „Култура, археология и туризъм“ към Община Пловдив, представители на Община Пловдив от район Северен, Председателят на Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив г-н Бердж Джаникян, Председателят на фондация „Заедно“ г-жа Лалка Златанова, Председатели и представители на арменските организации в града и страната: AGBU Бургас, AGBU Хасково, АРФ „Ташнагцутюн“, фондация „Аракс“, СКП „Ереван“, ХОМ, Хоменътмен, Съюз на Арменците в Европа, и др.

Поздравителен адрес към сърцатите самодейци от танцовите групи на „Парекордзаган“ – Пловдив бе получен отвъд океана – от Президента на „Парекордзаган“ – Бердж Сетракян, Архиерейския наместник на арменската епархия в България Н.В.П. епископ Датев Агопян, от Здравко Димитров, кмет на Община Пловдив, кошници, цветя и поздравления поднесоха и Марине Мъкъртичян – от името на Посолството на РАрмения в София, Мари Газазян от „Младите посланици на Диаспора“, АГИ ООД, фондация „Аракс“, Мина Николова, сем. Кюрегян,  родители, почитатели.

Фотограф: Светомир Славов

Представлението „Два дома“ бе плод на всеотдайния труд на две неуморими дами – Анжела Везирян-Начева хореограф и художествен ръководител и Хрипсиме Нурикян, Председател на AGBU Пловдив, а музиката към Спектакъла бе една прекрасна колекция с традиционното звучене, съчетавана в някои мелодии с елементи на съвременен аранжимент, дело на диджей Mikey Flex (Михран Ерниасян), който подготви част от музикалните миксове, които звучаха по време на Спектакъла.

Фотограф: Светомир Славов

Това, което остана скрито за публиката бяха упоритите репетиции и труд, безкрайните часове на повторение, вложена много творческата енергия, жертваното лично свободно време на младежите, децата и майките, пътуванията от и до Пловдив на младежите от Хасково, организационният труд от страна на Хрипсиме Нурикян, за да може въздействието от Спектакъла да е затрогващо ярко и  запомнящо се.

Петнадесет танца и две музикални изпълнения на вокална група „Зартонк“, сякаш оставиха публиката без дъх и тя, изправена на крака изпълваше въздуха със своите аплаузи дълго време след последния танц.

AGBU Plovdiv Press Office

Фотограф: Светомир Славов

e-mail: agbu.voice@gmail.com

www.agbubulgaria.org

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %