AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни" НОВИНИ

Зала „Пловдив“ – домакин на забележителен юбилей

0 0
Read Time:3 Minute, 55 Second

На 26 ноември 2022 г., в Конгресния център на Панаирния град зазвуча арменска музика, която в продължение на 120 минути предаде на жадната публика толкова много от своята емоция и вълнението на музикантите, че отзвукът в разговорите на пловдивчани дълго време напомняше за този момент от живота на всички, които сме подкрепяли през годините и сме обичали група „Еребуни“.

Концерта на ВИС „Еребуни“ бе организиран от Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Пловдив с подкрепата на Община Пловдив, отдел „Култура, археология и туризъм“ със зам.-кмет г-н Пламен Панов. Той се проведе под мотото –  30 години от възстановяването на „Парекордзаган“ в Пловдив през 1992 г.

Почетни гости на събитието бяха Н.Б. отец Храч Мурадян, духовен пастир на арменския храм „Сурп Кеворк“, г-жа Тамара Хушчян – консул в посолството на Република Армения в България, Снежана Дайджанян, съпруга на основателя на „Еребуни“ – Агоп Дайджанян, Мери Четинян, дъщеря на първия ръководител на оркестър „Еребуни“ – Кеворк Четинян, представители на арменските организации „Ташнагцутюн“, фондация „Аракс“,  Хоменътмен, ХОМ, представители на ОАБС „Парекордзаган“ – Бургас, Председателят на ОАБС „Парекордзаган“ – Хасково – Сърпухи Дерандонян и др.

Водещите на концерта – младежите от танцова група „Йеразанк“ – Стелла Тодорова и Томас Дадикозян разказаха за историята на вокално – инструментален ансамбъл “Еребуни”, който се създава през далечната 1971 година.

Концерта започна с младото дарование Марина Спасова, която изпълни познатата и популярна песен „Джейрани бес“ (Като сърна), останала в репертоара на групата от 70-години на миналия век, когато е била изпълнявана от обичаната солистка Ардем Бабикян. Последваха изпълнения на солистите Хованес Караохлуян и Хари Шишманян. Аплодисментите в залата не стихваха. Една от изненадите на програмата бе един малко познат сред арменската публика, но много популярен в България изпълнител. Завършил Академията за музикално, танцово и изпълнителско изкуство в Пловдив, участвал в седмия сезон на „Гласът на България“, стипендиант на „Парекордзаган“ – младият изпълнител Илин Папазян. Приемайки предложението да участва в концертната програма на „Еребуни“ Илин посещава репетициите на групата и заедно те намират път за ново звучене с класическата китара на Илин и песните от репертоара на групата. По един забележителен начин Илин слива своята модерна хармония с тази на  „Еребуни“, а това което се получава е взрив от цветни емоции, които публиката бързо открива и възнаграждава с аплодисменти!

Своята признателност групата отдаде и на хората, които са я подкрепяли през годините: Рупен Чавушян, Виктория и Ехиязар Узунян, Елизабет и Меружан Вартанян, Едуард Арсенян, „Парекордзаган“, музикален магазин „Радославов“. Не бяха пропуснати и имената на тези изпълнители, създателите и вдъхновители на групата, които на са вече между нас.

В концертната програма взе участие и обичаната от всички музиканти на „Еребуни“ – Мери Мовсесян – Калудова. Тя пристигна в Пловдив от град Бургас, специално за участието си в концерта. Изпълни арменската емблематична песен „Дзахигнер“, а песента  „Аве Мария“ на Джулио Каччини, тя посвети на ментора на група „Еребуни“ и благодетел на многобройни арменски каузи Рупен Чавушян.

Поздрав към юбилярите поднесоха и танцова група „Йеразанк“ и „Нърени“ към „Парекродзаган“ – Пловдив с танците „Асграган“ и „Дзахгепунч“, с хореограф Анжела Везирян Начева. На тях им пожелахме да достигнат дълголетието на „Еребуни“.

Във фокуса на концерта бе желанието на всички музиканти да пресъздадат още по-близка атмосфера с публиката, която винаги е показвала своята любов към групата, като ги изненада със следващия гост-изпълнител.  Но всъщност „изненадата“ изненада тях самите  – един от първите пианисти на „Еребуни“ (1974 г.) – Рафи Жамакордзян, който им поднесе едно незабравено, но забранено в младежките им години парче на Дийп Пърпъл -„Съдбата на войника“. Естествено, през цялата група премина вълна на изненада и те като един стъпиха на познатите акорди и песента зазвуча така, както част от тези ентусиазирани младежи са я свирили преди близо 45 години на вечеринките в Пловдив.

Аплодисментите не стихваха. Дълго ще останем в плен на този вълнуващ концерт, заради Мери, Илин, Рафи, Марина, Хованес и Хари. Заради музикантите от оркестъра, които остават стожер и стълб на завета да продължим: Ардаш, Арто, Пламен, Ани, Михран и Агоп.

По повод 50-годишния си юбилеен концерт ВИС „Еребуни“ получи Поздравителен адрес от зам.-кмета на отдел „Култура, археология и туризъм“ – Пламен Панов, от Посолството на Република Армения в България, от АРФ „Ташнагцутюн“, от Главния комисар по въпросите на Диаспората в Армения – Зарех Синанян и от Съюз на арменците в Европа, кошница от ОАБС „Парекордзаган“ – Бургас, цветя и специална картина от ОАБС „Парекордзаган“ – Хасково, цветя от Снежана Дайджанян, сем. Аведисян и др.

Четете подробно за Юбилейния концерт на ВИС „Еребуни“ в брой 299-300 на вестник „Парекордзагани цайн“, който ще излезе от печат на 20 декември 2022 г.

Картината, която ОАБС „Парекродзаган“ – Хасково поднесоха на музикантите от ВИС „Еребуни“ предизвика възторжени отзиви! Благодарим Ви – Хасково!

AGBU Plovdiv Press Office
Снимки: Михран ЕРНИАСЯН

Скоро концерта ще може да се гледа и онлайн в YouTube. Следете страницата ни във Фейсбук.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %