AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности НОВИНИ

Арменци дариха хачкар на къщата музей на Яворов

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Поредната признателност на арменците от България и Армения към Яворов На 11 март т.г. в двора на родната къща на Пейо Яворов в Чирпан бе открит хачкар (каменен кръст) дар на арменците от България, за да се помни и тачи паметта на поета.

Хачкарът е изработен в Ереван и носи посланието и на арменския народ за духовна близост и привързаност, което Яворов е вкоренил в българските и арменски сърца. Изработен е от арменски туф, а красивото изпълнение е дело на известния майстор каменоделец от Армения – Артак Амбарцумян. Поводът за поставянето на хачкара е 145-годишнината от рождението на Яворов.

В изпълненият с гости от цялата страна и жители на града двор на родната му къща, се открояваха красивите народни костюми на младежите от танцовата група на „Парекордзаган“ – Пловдив – „Йеразанк“ и униформените пловдивски скаути, които обагряха с цветовете на арменския трикольор на връзките им пъстрото множество.

В двора на родната къща на големия български поет дойдоха гости от цялата страна. Събитието започна с петима ученици от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ град Чирпан, които рецитираха стихотворението „Арменци“.

Арменският хачкар, бе открит от председателя на Фондация „Яворов” – Тодор Иванов и от наследника на възпетите от поета арменци Крикор Сренц, двигателят за това, даденото преди девет години обещание той да го превърне в реалност за по-малко от година.

Ритуалът по освещаване на хачкара бе извършен от Негово Високопреосвещенство епископ Датев Агопян – архиерейски наместник на Арменската епархия в България и отец Храч Мурадян, духовен пастир на арменския храм в Пловдив „Сурп Кеворк“.

„Арменците не идват като гости, а като домакини в музея на Яворов“, каза председателят на фондация „Яворов“ – Тодор Иванов в своето обръщение към гостите от близо и длеч. Последва изказване на Н. Пр. Армен Едигарян – извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България, в което той каза, че „Пейо Яворов въплъщава вековната арменско-българска дружба, културната близост на арменския и българския народ и сходството на историческите съдби“.

Пловдивчанинът Крикор Сренц, който вдъхна преди девет месеца реални очаквания за поставянето на хачкар-а в най-кратки срокове изнесе пропито от вълнение слово, като сподели, че още в ранните му ученически години, чрез родителите му „Яворов сякаш беше част от нашите близки хора. Баща ми бе сред основателите на фондацията, а майка ми разказваше защо и колко е важен той за нас арменците, докато четяхме стиховете му. Програмата завърши с изпълненията на танцов състав „Йеразанк“ – град Пловдив и с песента „Очи арменски” по стихове на поетесата Ваня Петкова в изпълнение на Хайгашод Агасян.

снимки: Георги Иванов и Къща музей „Яворов“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %