AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

108 – години от геноцида над арменския народ

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

В шествието организирано на 24 април т.г. от арменските организации в Пловдив бележещо 108 – години от геноцида над арменския народ взеха участие и ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив. То започна от ДНА Военен клуб, млади и възрастни прекосиха централната улица на Пловдив след което продължиха нагоре по улица съборна към Арменската църква „Сурп Кеворк“.

шествие.jpg

В двора на арменския комплекс, където водещата на събитието Моника Шишманян, даде думата на отец Храч Мурадян. Духовният пастир на арменският храм в Пловдив отслужи панихида в памет на светите мъченици, чиито кости са останали непогребани. След което водещата представи официалните гости г-н Георги Тютюков зам. кмет на Гр. Пловдив, зам. председседателите на общинския съвет г-н Николай Духалов и г-н Еверин Парасков, общинските съветници Д-р Веселка Христамян, г-жа Румяна Толова и г-н Едуард Сарафян. Г-н Георги Тютюков и Д-р Веселка Христамян казаха няколко думи в подкрепа на арменският народ.Декларацията към генералното консулство на република Турция в Пловдив бе прочетена от Ашот Пивазян.Бяха поднесени венци и цветя пред паметника хачкар. Предишният ден (неделя), след църковна служба бе прожектиран филма „Невидима Република“ на Гарин Хованисян, който е инспириран от дневника на арменската журналистка от Арцах – Лика Закарян – свидетел на 44 –дневната война през 2020 г. Всеки, който не бе успял да присъства на първата прожекция на филма на 22 февруари 2023 г. имаше възможност на този ден да го гледа в салона на Арменския културен дом в Пловдив.

невидима република 2.jpg

На входа имаше Дарителска кутия и книги, предоставени от ОАБС „Парекодзаган“ – Пловдив, а сумата от продажбата им се добавиха в кутията за дарения. В края на прожекцията се бяха събрали 316 лева, които ще бъдат предоставени на фонда в помощ на Арцах – AGBU’s Global Relief Fund.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %