Арменската общност в Пловдив отбеляза Дзахгазарт (Цветница) 

Арменската общност в Пловдив отбеляза Дзахгазарт (Цветница) 

На 2 април 2023 г. вярващите се събраха на тържествената литургия в арменския храм „Сурп Кеворк“. 
След нея отец Храч Мурадян освети върбовите клонки, а на Цветница се извършва и ритуал за Благославяне на деца, след което върбовите клонки бяха раздадени на вярващите миряни.

viber_изображение_2023-04-04_14-03-53-652.jpg
viber_изображение_2023-04-04_14-03-56-359.jpg

С подкрепата на Църковното настоятелство при храм „Сурп Кеворк“ и 

под ръководството на отец Храч Мурадян, духовен пастир на арменския храм в Пловдив, в двора на църковния комплекс бе подготвен Благотворителен базар с участието на арменски организации от града, 

в помощ на които се притекоха младежите от ОАБС „Парекордзаган“-Пловдив. 

viber_изображение_2023-04-04_14-59.jpg

Те помогнаха на първите пристигнали да подредят своите щандове, като пренесоха маси от Арменския културен дом до двора (пред хачкара), 

а след събитието ги прибраха и разчистиха двора.
Ръчни изделия старателно изрисувани от Ани Геворкян красяха щанда на „Парекордзаган“,  

тениски от серията, създадена в памет на жертвите от Геноцида над арменския народ бяха предоставени от Анна Маркарян, предлагаха се също ръчно рисуваните чанти от Ирина Андре Чавушян, бяха изложени печатни издания на Съюза, ръчно направени ластици за коса с арменския трикольор, предоставени специално от Айда Бъздикян, Ануш Абур от Нара и Самвел Оханян и бели курабии предоставени от Мари Гарабедян – Председател на фондация „Аракс“.  Щандът на ОАБС „Парекордзаган“ набра 550 лв.Приходите от щандовете на организациите бяха в полза на обявените им каузи. ХОМ – кл. „Сосе Майриг“ насочиха своите приходи от Благотворителния базар в памет на жертвите от Геноцида над арменския народ, ХОМЕНЪТМЕН – за скаутски лагер в Армения тази година, ОАБС „Парекордзаган“- в полза на самодейността, с щанд участваха също и СКП „Ереван“ и самодеен театър „Хагоп Баронян“.

viber_изображение_2023-04-04_14-03-50-565.jpg
viber_изображение_2023-04-04_14-39-58-241.jpg

Празнична програма, която бе изнесена в двора на Арменския комплекс, бе подготвена от вокална група „Зартонк“ с худ. ръководител Ламара Задоян, танцовите формации „Астхигнер“ и „Йеразанк“ с участието на младежи от „Парекордзаган“ – Хасково с худ. ръководител Анжела Везирян – Начева към „Парекордзаган“ – Пловдив и танцов състав „Ереван“ с худ. ръководител Софи Гаспарян.
За музикалното озвучаване се погрижи Ардаш Ерниасян – худ. ръководител на ВИС „Еребуни“.