AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

За Нас

О.А.Б.С. „ПАРЕКОРДЗАГАН“ КЛОН ПЛОВДИВ

0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second

ОБЩОАРМЕНСКИ БЛАГОТОВРИТЕЛЕН СЪЮЗ ПАРЕКОРДЗАГАН

КЛОН ПЛОВДИВ

Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган” (името се превежда на български език – добродеятел – добротворец)  е благотворителна организация, основана през 1906 г. в Кайро, Египет. Днес центърът й е в Ню Йорк. Идеята на основателите е била подпомагане на арменци по света и съдействие за развитието на старата родина Армения. През 1910 г. клон на “Парекордзаган” се създава в Пловдив. По различно време такива клонове възникват в  различни градове на България и дейността им е била много оживена. Във връзка с решение на Народното събрание през 1946 г. дейността на “Прекордзаган” е прекратена, както и на всички други подобни организации в страната.

На 28 март 1992 г. по инициатива на г-жа Севда Севан (тогава посланик на Р.Армения в България) и Агоп Дайджанян (общественик и директор на ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджиян” в Пловдив)  се възстановява, след 47 години затишие, дейността на пловдивския клон на “Парекордзаган”. На учредителното събрание присъстват изявени общественици и интелектуалци: Агоп Дайджанян, отец Крикор Езегелян, Рупен Чавушян, Едуард Арсенян, Малвина Манукян, Апрахам Саркисян, Аракел Каприелян, Анна Модикян, Соня Хънгикян, Аракси Мъгърдичян, Арман Сеойлемезян, Таквор Гарабедян, Микаел Бабикян, Месроб Дограмаджиян.  Избира се ръководство в състав: Агоп Дайджанян председател, Mалвина Манукян секретар, Едуард Арсенян зам.председател, Рупен Чавушян касиер и Соня Хънгикян съветник. Членската маса нараства много бързо и ръководството привлича помощни членове: Аракси Мъгърдичян, Беатрис Бабикян, Месроб Дограмаджиян и Мъгърдич Съкъджян.

През 1997 г. Агоп Дайджанян се оттегля от поста си по здравословни причини и посочва за свой приемник най-активния си сътрудник Рупен Чавушян.

За изключителни заслуги за съдаване, укрепване и развитие на ОБС “Парекордзаган” клон Пловдив, г-н Агоп Дайджанян е избран, с всеобщо одобрение, за пожизнен Почетен Председател.

 

[cincopa AIMAy_akxl_0]

Новоизбраното ръководство на “Парекордзаган” взима решение да се асоциират всички наши сънародници, живеещи в малки общности,  за да почувстват и знаят, че не са забравени като арменци.  Рупен Чавушян-председател, Едуард Арсенян-зам.председател и отец Крикор Езегелян –духовен водач на арменците в Пловдив и един от учредителите на пловдивския клон, посещават градовете Хасково, Харманли, Сливен, Бургас, Русе, Добрич, Ямбол и Силистра и създават асоциирани клонове.

Към всички създадени клонове на “Парекордзаган” до 1999 г. се откриват и съботни училища. Издръжката им поема пловдивския клон.

От 2002 г. Благотворителния съюз има и своето знаме, изработено безвъзмездно от Мари Харутюнян, Пловдив.

Днес “Парекордзаган” клон Пловдив заедно с асоциираните клонове ориентира своята дейност към институции като арменската църква, арменското училище и други сродни и обществени организации. Всяко лято се организира Зелено училище за най-малките.

Връзката с младите хора се поддържа чрез голям брой стипендианти на Благотворителния съюз, чийто брой се увеличава всяка година. Днес, те са активното ядро на младежката организация, наречена “Млади професионалисти”-YP, която има своите структури по клоновете на организацията по света.

Важно място в дейността на Благотоворителния съюз заема издателската дейност. Всяка година се издава най-малко по едно ново заглавие от арменската класическа или съвременна литература. Книгите се издават на български език, за да бъдат по-достъпни до младото поколение.

В началото на 2004 година се ражда идеята за печатен орган на съюза и от септември същата година започва издаването на месечника вестник “Парекордзагани ЦАЙН” – в превод –Гласът на Добротворците. На своите страници той редовно отразява обществения и културен живот в Пловдив. В специална рубрика за литература и изкуство са представени редица пловдивски писатели и поети паралелно с имена от арменската литература. Чрез интервюта, репортажи и очерци възсъздава за читателите неповторимата атмосфера на града – сплав от различни етноси и култури, пресечна точка на много съдби, дом за много приятелства. А с материалите си на арменски език ратува за съхранение на националната си идентичност и древна култура. От септември 2011 г. вестника започва да се издава два пъти месечно.

[cincopa AwJAG8KtxZ81]

От 2006 г. по идея и под ръководството на учителката по арменски език в ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян” Пловдив се създава детска театрална школа към Съботното училище на „Парекордзаган”, което съществува от 1998 г.

От пролетта на 2011 г. Съботното училище на Благотворителния съюз се включи към международната програма на „Парекордзаган” за изучаване на арменски език – Виртуален колеж – AVG, която се ръководеше от г-жа Малвина Манукян.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %