AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ Парекордзагани Цайн

AGBU  алармира: АРМЕНСКИ ГЕНОЦИД ПРЕЗ 2023 година

0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

10 август 2023 г.

 Писмо на Президента на Общоарменски благотворителен съюз Парекродзаган“ Бердж Сетракян до Държавния секретар на САЩ – Антъни Блинкен

Изтече времето за дипломатически изявления, публични осъждания, високи резолюции, преговори и теми за разговори. Арменският геноцид от 21-ви век е неизбежен и продължаващото бездействие на свободния свят ще позволи на извършителя, Азербайджан, да завърши мисията си.

 Като президент на Общоарменския благотворителен съюз (AGBU), най-голямата арменска организация с нестопанска цел в света, съм принуден да бия тревога от името на милионите арменски американци, живеещи в Съединените щати, които са загрижени за своите братя и сестри в нашата прародина.

 Азербайджан очевидно не разбира думи, ако не са подплатени с действия. Той не разбира езика на разума, мира и човечността. Това беше поразително демонстрирано от негова страна чрез продължителната блокада на единствения път, който свързва арменците от Нагорни Карабах (Арцах) с външния свят, спирайки доставката на храна, гориво, лекарства и други необходими неща за поддържане на живота.

Тази седмица Луис Морено Окампо, един от водещите световни защитници на човешките права, го нарече така, както е: ужасяващите действия на Азербайджан срещу невинни арменци отговарят на самото определение за геноцид.

Луис Морено Окампо, арженстински юрист, доктор по право, световен защитник на човешките права

Уважаемият Окампо, който циментира репутацията си, когато помогна за освобождаването на родната си Аржентина от военната диктатура, по-късно служи като първи прокурор на Международния наказателен съд и изправи пред правосъдието някои от най-лошите деспоти – издаде взривоопасен нов доклад, който направи един много ужасна прогноза: Ако не действаме и то бързо, може много скоро да станем свидетели на нов арменски геноцид.

Докладът на Окампо твърди, че действията на Азербайджан срещу арменците имат много общо с някои от най-чудовищните масови убийства в историята, от изтребването на самите арменци през 1915 г. до нацисткото системно гладуване на евреите през 1939 г. до подобни тактики, приложени в Сребреница през 1993 г. и 1994 г. .

 Това не е новина за AGBU.

 Като се имат предвид нашите 117 години работа, с мисия да спасява и подобрява живота на арменци по целия свят, AGBU бе сред първите свидетели на геноцида през 1915 г. Над 1,5 милиона арменски поданици на Османска Турция загинаха чрез систематични кланета и варварски убийства, глад, и принудителни маршове на смъртта в сирийската пустиня. По онова време молбите ни към международната общност се оказаха напразни, въпреки многобройните разкази на международни дипломати и множество новинарски репортажи и графични документални снимки от чуждестранни журналисти, разположени в Турция. Тогава светът гледаше с ужас, но не действаше решително и колективно, за да спре османските лидери да изпълнят геноцидните си цели. Плакатите за „гладуващите арменци“ стана широко разпространен и по ирония на съдбата, азерската блокада на Нагорни Карабах, вече осми месец, буквално уморява от глад 120 000 арменски цивилни в Нагорни Карабах. Днес тези невинни арменски семейства са изолирани в смъртен капан, така че дори групите за хуманитарна помощ, включително AGBU, да не могат да се намесят, за да облекчат широко разпространения глад, който се е спуснал като чума върху множество поколения.

Азербайджан очевидно е изтълкувал погрешно хладния международен отговор на неговите груби нарушения на международното право като мълчаливо разрешение да се използват всички необходими средства за елиминиране на християнска общност с древни корени в тази земя и региона. Трябва да докажем, че Азербайджан греши и и то без да губим време.

 Въпреки че това не е глобален конфликт, който да се бори за ресурси и внимание, докладът на Окампо за ситуацията в Нагорни Карабах е спешен сигнал за събуждане от страна на един основен морален глас, който заслужава вашето внимание и действие. Затова си позволих да споделя пълния доклад.

Карта на блокадата (в син цвят – Армения, в жълт – Арцах)

Вярваме, че тези тревожни констатации ще ви накарат да побързате с незабавна помощ, директно чрез ООН или чрез въздушен транспорт, с ясно послание към режима на Алиев незабавно да отвори Лачинския коридор, „осигурявайки безпрепятственото движение на хора, превозни средства и товари и в двете посоки.” Азербайджан също трябва да бъде уведомен, че неспазването му ще доведе до търсене на отговорност от световната общност и подлагане на правни последици.

Това е критичният час за предотвратяване на ново престъпление срещу човечеството, преди да е станало твърде късно.

Благодарим ви предварително за незабавното внимание към този изключително чувствителен за отлагане призив.

С уважение,

Бердж Сетракян, Президент на AGBU

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %