AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ Парекордзагани Цайн

AGBU алармира: АРМЕНСКИ ГЕНОЦИД ПРЕЗ 2023 година

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Писмо на Президента на Общоарменски благотворителен съюз „Парекродзаган“ Бердж Сетракян
до Президента на Франция Еманюел Макрон
17 август 2023 г.

Уважаеми господин Президент на Републиката,

Изтече времето за дипломатически изявления, публични осъждания, високи резолюции, преговори и теми за разговори. Арменският геноцид от 21-ви век е неизбежен и продължаващото бездействие на свободния свят ще позволи на извършителя, Азербайджан, да завърши мисията си.

 Като президент на Общоарменския благотворителен съюз (AGBU), най-голямата арменска организация с нестопанска цел в света, съм принуден да бия тревога от името на милионите арменски американци, живеещи в Съединените щати, които са загрижени за своите братя и сестри в нашата прародина.

Азербайджан очевидно не разбира от думи, ако не са подплатени с действия.

Тази седмица Луис Морено Окампо, един от водещите световни защитници на човешките права, го нарече така, както е: „ужасяващите действия на Азербайджан срещу невинни арменци отговарят на самото определение за геноцид„.

Докладът на Окампо твърди, че действията на Азербайджан срещу арменците имат много общо с някои от най-чудовищните масови убийства в историята, от изтребването на самите арменци през 1915 г. до нацисткото системно гладуване на евреите през 1939 г. до подобни тактики, приложени в Сребреница през 1993 г. и 1994 г. .

 Това не е новина за AGBU.

 Като се имат предвид нашите 117 години работа, с мисия да спасява и подобрява живота на арменци по целия свят, AGBU бе сред първите свидетели на геноцида през 1915 г. Над 1,5 милиона арменски поданици на Османска Турция загинаха чрез систематични кланета и варварски убийства, глад, и принудителни маршове на смъртта в сирийската пустиня. По онова време молбите ни към международната общност се оказаха напразни, въпреки многобройните разкази на международни дипломати и множество новинарски репортажи и графични документални снимки от чуждестранни журналисти, разположени в Турция. Тогава светът гледаше с ужас, но не действаше решително и колективно, за да спре османските лидери да изпълнят геноцидните си цели. Плакатът „гладуващи арменци“ стана широко разпространен и по ирония на съдбата, азерската блокада на Нагорни Карабах, вече осми месец, буквално уморява от глад 120 000 арменски цивилни в Нагорни Карабах. Днес тези невинни арменски семейства са изолирани в смъртен капан, така че дори групите за хуманитарна помощ, включително AGBU, да не могат да се намесят, за да облекчат широко разпространения глад, който се е спуснал като чума върху множество поколения.

Азербайджан очевидно е изтълкувал погрешно хладния международен отговор на неговите груби нарушения на международното право като мълчаливо разрешение да се използват всички необходими средства за елиминиране на християнска общност с древни корени в тази земя и региона. Трябва да докажем, че Азербайджан греши и то без да губим време.

Вярваме, че тези тревожни констатации ще ви накарат да побързате с незабавна помощ, директно чрез ООН или чрез въздушен транспорт, с ясно послание към режима на Алиев незабавно да отвори Лачинския коридор, „осигурявайки безпрепятственото движение на хора, превозни средства и товари и в двете посоки.”

Това е критичният час за предотвратяване на ново престъпление срещу човечеството, преди да е станало твърде късно.

Благодарим ви предварително за незабавното внимание към този изключително чувствителен за отлагане призив.

С уважение,

Бердж Сетракян

Президент на AGBU

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %