AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

РУБРИКА: Летни интервюта на редколегията

0 0
Read Time:7 Minute, 3 Second

Томас Дадикозян:

Форум на арменската младеж в Армения 2023

От 1 до 3 август т.г.. в Армения се проведе Форум на арменската младеж, организиран от Службата на Върховния комисар по въпросите на Диаспората на Армения. Форумът възнамерява да предостави на младите хора от Арменската диаспора възможност да участват в процеса на развитие на Армения, да установят връзки и да се укрепят взаимно, както и да ги насърчи да разширят своята работа и участие в техните общности.

В тридневния форум, са участвали 600 арменци на възраст от 18 до 35 години от повече от петдесет страни. От Пловдив участваха двама младежи от ОАБС “Парекордзаган” – Пловдив: Томас Дадикозян и Ашот Пивазян. Ето какво ни сподели Томи:

Каква беше основната цел на Форума?

 • Личното ми мнение е, че форумът имаше за основна цел да запознае една голяма група млади арменци, да им помогне се сближат с Армения и да им покаже проблемите, с които държавата се сблъсква, и как те могат да ѝ помогнат.

Имаше ли подтеми?

 • Подтемите бяха много и пряко свързани с основната тема (както и трябва да е) :
 • Ролята на всеки един арменец по цял свят за съхранението на културата ни;
 • Какво можем да очакваме ако се преместим в Армения;
 • Какъв е планът на правителството за раздвижване на арменската икономика;
 • Как да започнем бизнес в Армения и как ще бъдем подпомогнати;
 • Какви са рисковете за националната сигурност(накратко беше споменат Арцах)
 • Как можем да разкажем своята история по цял свят;
 • От какво се нуждае арменското образование и т.н.

Кой бе най-силния момент за сплотяването на младежите от цял свят?

 • Най-силният момент със сигурност беше събитието на третата вечер, когато ни заведоха, всичките младежи над 600 човека, в една прекрасна винарна, след което имаше куп изпълнения от млади музиканти от Армения и, разбира се, много танци. Аз поне усетих най-сплотена и приятна атмосфера тогава.

Как виждаш бъдещето на тези Форуми –  ще има ли приложение на наученото и къде ще може да се прилага?

 • Аз си тръгнах с впечатлението, че организаторите на събитието, както и участниците останаха доволни от него, така че очаквам още подобни такива в скоро време. Вече какво е било научено и къде то ще бъде приложено зависи от участниците. Аз поне придобих знания за методи на образование и маркетинг, които най-вероятно ще ми помогнат в бъдеще – най-малко как аз самият ще подхождам към собственото си следване в университета и към проекти, които ще ми се наложи да правя. Въпреки това, смятам че основният урок беше свързан с това как ние възприемаме Армения и какво сме склонни да направим за нея, а това може да се приложи навсякъде и по всяко време.

Би ли участвал отново?

 • Останах много доволен от събитието и с удоволствие бих участвал отново, но и мисля, че е редно на отстъпя на хората, които все още не са преживявали нещо подобно.

Кое те впечатли най-силно?

 • Аз бях и все още съм впечатлен от старателната организация на форума – в сградата на Операта, храната, концертите и т.н. Също така, бях приятно изненадан от многото специалисти от различни сфери (политика, икономика, маркетинг, астрофизика, банкиране) и на различни възрасти, които бяха като лектори. И най-накрая, но не на последно място, хората, с които имах възможността да се запозная и да опозная. Много гледни точки, много езици и много интересни разговори.

Как би споделил опита си от това участие и с кого?

 • Аз обменям опита си, откакто се върнах от Армения, най-често чрез истории за по-забавните и по-силните моменти. И, разбира се, съм повече от склонен да го направя със всеки, който прояви интерес.

Какво можем да очакваме, ако се преместим в Армения?

 • По темата говориха група от петима лектори от Канада, Щатите, арменци от самата Армения и даже един японец, като всеки от тях имаше различно минало. Общото им мнение беше, че въпреки многото предизвикателства като напр. липса на идентична среда за реализация и по-различен живот като цяло, си струва човек да живее в Армения. Силно наблегнаха върху човешкият аспект – как хората са по-топли, по-мили, как те обичат децата и се отнасят много добронамерено към тях. Също така, беше споделено и мнението, че въпреки по-ограниченото професионално развитие, Армения ни дава нещо по-ценно – спокойствие и удовлетворение от живота. Последно, искам да спомена разговор, засягащ отношението на арменците от Армения към арменците от Диаспората. Със сигурност се усеща някакво разделение, което поради скорошния сблъсък с Азербайджан се е отслабило, но все още присъства. Едната страна се чувства сякаш другата не я интересува, а другата смята, че първата не оценява даденото ѝ достатъчно. С няколко думи, имаме върху какво да поработим. Въпреки това, поне според лекторите, трябват само няколко месеца да останеш в държавата, за да се изгладят отношенията.

Каква е стратегията на правителството за осигуряване на напредъка на Армения?

– Относно арменската национална сигурност и икономика бе представен  обобщен план за действие. За пример бяха взети Израел и Сингапур – и двете са малки държави, които някога са били изключително бедни и са били заобиколени от противници, но са успели да превъзмогнат тези периоди от историята си. А по въпроса – Как? – чрез умна инвестиция в секторите на образованието и технологията. По подобен начин планът на арменското правителство беше следният:

–              Инвестирай в образование и събери ценни кадри от чужбина;

–              Инвестирай всичко, което можеш, в нови, развиващи се технологии;

–              Ако си успял да стабилизираш икономиката до 10-15 години, задвижи сектора за производство на оръжия;

–              Инвестирай в армията си;

–              Укрепи позицията си в региона;

–              Осигури си верни съюзници.

Какъв е планът на правителството за раздвижване на арменската икономика?

 • Междувременно, правителството цели да подпомогне развитието на чужди фирми в държавата чрез смекчаване на данъците. Може да греша, но мисля, че за първите няколко години фирмите не плащат данъци, след което ще плащат около 20%. Показаха ни някои успешни фирми, вече с клонове в Армения, и ни демонстрираха техния успех чрез таблици и графики. До голяма степен вярвам, че този план е един от малкото, които имат шанс да успеят, но дали това ще се случи, за жалост не мога да преценя.

Как можем да разкажем своята история на света“?

 • Ще разкажа за наученото относно „storytelling“ (в буквален превод „разказване на история“ ). Една от първите лекции беше водена от млада жена, на около 30-35 години, която работеше в правителството, свързано с туризма. Тя е родена в Канада, но въпреки добре платената ѝ работа там,  решава да обиколи света. И след като попада в Армения, обиква държавата и иска да ѝ помогне по някакъв начин. Тя обаче разбира само от маркетинг, затова решава да отиде в единственият сектор в правителството, който ползва маркетинг – този на туризмът. Показаха ни план за увеличаване на броя на туристите. Той беше базиран на мотото „Армения – неоткритият път“. Идеята е да представим културните и природните забележителности на държавата по начин, наподобяващ  игра за търсене на съкровища. По този начин цялото нещо става по-интерактивно и, надявам се, по-интересно за чужденците. Така ние ще можем да разкажем за своята история и да покажем защо тя е ценна.

Но за мен по-заинтригуващ беше класа на едно момче от Щатите, което също се занимаваше с маркетинг. Той ни показа,  че за да разкажеш за тежката част от своята история и може би да набереш помощ за своята кауза, трябва да накараш хората да се интересуват от нея. А това може да се случи само ако имаш наистина добра продукция. Той самият, някъде през 2017 г., е решил да направи риалити шоу за запознанства на арменци от Калифорния. Успял е да инкорпорира части от арменската култура, но се е концентрирал главно върху това да направи добро предаване. По този начин той знае, че ако някой гледа шоуто само защото му е интересно, то той неизбежно ще разбере за Геноцида в V епизод и за Арцах в IX-тия епизод. Така хората ще се запознаят с арменската кауза. Той ни помоли да направим същото. Да покажем на хората нещо интересно, нещо ново, което просто се оказва, че е арменско.

Интервю на Хрипсиме Ерниасян

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %