AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

AGBU призовава световните лидери и медиите да разкрият фалшивия претекст на Азербайджан за етническо прочистване на арменците

0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second

Днес, докато държавните глави и международните журналисти бяха съсредоточени върху годишната Обща асамблея на ООН в Ню Йорк, Азербайджан прие следващата фаза от своя генерален план да принуди арменците от Нагорни Карабах (Арцах) да напуснат техните коренни земи чрез започване на пълномащабна военна операция срещу арменски отбранителни формирования. Освен това Азербайджан обяви, че предоставя безопасен маршрут за „евакуиране“ на цивилното население, за да го предпази от опасност.

Този акт на така наречена добронамереност противоречи на реалността, но световните медии го съобщават без подходящ контекст. Тази липса на перспектива само помага на Азербайджан да изпълни мисията си да прочисти региона от всички следи от арменски живот, култура и история.

Под фалшив претекст, че арменските отбранителни сили са провокирали тази антитерористична азерска атака чрез поставяне на противопехотни мини, които убиха няколко азербайджански сили, Азербайджан отново оправда агресивните си действия с недоказани твърдения, които мнозина в международната общност и световните медии продължават да приемат за чиста монета.

Тази фалшива еквивалентна стратегия помогна на Азербайджан да наруши самите закони и конвенции, които ООН създаде, за да предотврати етническото прочистване и геноцида на първо място. На практика наглите военни действия и принудителните евакуации на Азербайджан изпращат цинично послание към световната общност – не по-малко по време на седмицата на Общото събрание на ООН. Той казва на света, че може да действа извън международния световен ред, просто защото никой не желае да провери истинността на неговите твърдения или да постави тази агресия в перспектива като част от геноциден модел на поведение, наскоро осъден от агенции за правата на човека и експерти, включително американски, френски и други държавни служители.

В контекста на всички останали престъпления срещу човечеството, извършени от Азербайджан срещу арменците в продължение на десетилетия и най-скоро във войната в Арцах през 2020 г. и последиците от нея, световните лидери и медии трябва да положат дължимата грижа, за да разследват напълно тези измислени азерски разкази и да избегнат издаване на неутрални изявления и доклади, които описват арменците като всичко друго, но не и като очевидни жертви.

AGBU вярва, че е дошло времето да се сложи край на тази мълчалива политика на „двустранна“ вина между Азербайджан и Армения за влошаващата се ситуация в Нагорни Карабах.

„Докато арменците от Арцах са на ръба на прогонването от земите на техните предци, световната общност не успя да формулира точно кризата“, казва Бердж Сетракян, президент на AGBU, най-голямата арменска хуманитарна организация в света. „Има множество документирани разкази, които показват, че арменците от Нагорни Карабах не са инициирали физическо насилие срещу Азербайджан, а винаги са избирали да търсят правни средства за защита, за да запазят историческия си статут на автономна политическа единица. Само когато Азербайджан реши да използва насилие, за да попречи на арменците да постигнат правото на самоопределение, арменците се опитаха да се защитят с военни средства. Очевидно Азербайджан не вярва, че една обсадена, потисната и етнически дискриминирана група хора има право да се застъпи за самото си оцеляване“, допълни Сетракян.

Азербайджан винаги е бил агресор с груба сила, водеща до различни смъртоносни и престъпни тактики като деветмесечната икономическа блокада на Нагорни Карабах, използване на химически оръжия, изтезания на военнопленници, оскверняване на арменски църкви и християнски свети обекти и обстрел на цивилни цели. Всички тези престъпления трябва да се вземат предвид, когато се докладва или коментира настоящата криза.

„Контекстът, твърдите доказателства и мисии за установяване на факти са единственият начин да се стигне до истината и да се търси справедливост в този случай“, казва членът на централния съвет на AGBU и експерт по връзки с медиите Арда Харатунян. „Светът дължи това на арменците, които са страдали изключително много и достатъчно дълго време от фалшиви приравнявания и до голяма степен от неадекватно докладване (на ситуацията). Когато резултатът е унищожаването на един мирен и демократичен народ и убийството на невинни животи, включително деца, пълното и точно отразяване е критично.”  

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %