AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

AGBU почита благословения и добронамерен живот на Назар Назарян

0 0
Read Time:5 Minute, 12 Second

viber_image_2023-09-08_13-11-15-844.jpg

Стълб на глобалната общност на AGBU и лидер в света на индустрията и филантропията, най-изтъкнатият арменски меценат Назар Назарян почина на 28 август 2023 г. на 98-годишна възраст, след като изживя напълно своето често заявявано мото— „да изпиташ радостта и чувството за възнаграждение, които идват чрез безрезервното даряване и всеотдайното служене на нацията и на арменската църква”.

„Нашата общност преживя дълбока загуба с кончината на любимия Назар. Винаги готов да инвестира в амбициозни начинания с цел да повлияе на най-голям брой хора, той е водил много осъзнат и духовно ръководен живот и аз бях благословен да го нарека приятел, довереник, чичо и колега, член на борда на AGBU“, заяви Президентът на AGBU Бердж Сетракян.

Благословен с дълголетие, Назарян имаше достатъчно възможности да последва съдбата си като приемник на родовата си линия от изтъкнати покровители на образованието, здравеопазването, за изграждането на нацията и преди всичко на арменската църква. Това е семейно наследство, което той и покойната му съпруга Артемис, починала през 2020 г., са внушили на семейството си: дъщеря им Сета, сина им Левон и съпругата му Клаудия, както и петте им внуци: Уилям, Матю, Никълъс, Даниела и Григорий Назарян. Наскоро Назар бе благословен да се запознае и двамата си правнука Хенри и Маделин.

Роден в Алепо, Сирия в семейството на Левон и Сатениг Назарян, Назар е израснал в Ливан, заобиколен от любящите си братя и сестри Гарбис, Нубар и Мари. Там семейството служи като бастион на местната арменска общност. Завършил е Американския университет в Бейрут с бакалавърска степен по фармация. Назар имигрира в САЩ през 50-те години на миналия век, за да разшири семейния бизнес, където среща любовта на живота си, Артемис Топчиян, родом от Уотъртаун, Масачузетс. Преминали през всички трудности и достигнали до американската мечта, двойката не се поколебава да сподели успеха си, като подкрепя широк спектър от арменски начинания.

Любовта на Назар към визията и ценностите на AGBU произтича от дълбоко вкорененото семейно възпитание. Не е изненада, че неговата отдаденост го тласка до важни ръководни позиции в организацията. Между 1978 г. и 2007 г. той служи в Централния борд на директорите на AGBU, заемайки позиции като вицепрезидент и ковчежник, а след това като член на Съвета на попечителите и накрая като Почетен попечител. Той се отличава като една от най-значимите фигури в съвременната история на AGBU.

Винаги водени от обещанието в името на новите поколения, той и Артемис създават читалища, подкрепят училища и създават фонд за образователни стипендии под егидата на AGBU по целия свят. От основното училище “Левон и Сатениг Назарян” (Бейрут, Ливан) до Зала “Левон Назарян” (Садъл Брук, Ню Джърси), Център „Назарян“ в къмпинг „Нубар“ (Деланси, Ню Йорк) до предучилищната школа „Артемис Назарян“ в училище AGBU Манугян-Демерджян ( Канога Парк, Калифорния) до Зала „Назарян“ (Буенос Айрес, Аржентина), бяха проведени безброй събирания и хиляди деца се смееха и играеха под името на сем. Назарян.

Пионерска сила за Армения

През 1998 г. Назар поема инициативата да финансира изграждането на сграда, в паметта на брат му Нубар, под егидата на AGBU. Този комплекс е служил и продължава да служи като посолство на Република Армения в Ливан. Това стратегическо решение е сред дългия списък от целеви дарения за развитие на общността, свързване на Диаспората и родината и осигуряване на просперитет на нацията в Армения.

През 2000 г., докато Армения все още е нестабилна след колапса на съветската здравна система, Назарян взима друго далновидно решение – да помогне за финансирането на първото ултразвуково съоръжение в страната като създава Радиологичния център „Левон и Клаудия Назарян“, като проект на AGBU. Тази ултразвукова технология от последно поколение е помогнала за спасяването на безброй животи в Армения. Освен това сем. Назарян са раздали десетки ултразвукови апарати на болници в цяла Армения, Арцах и региона Джавахк в Република Грузия, където живее голяма общност от етнически арменци.

Коронното постижение идва през 2015 г., когато благодарение на Назар и Артемис  AGBU Армения в Ереван получава представителност и се сдобива със сграда, в която има 5000 кв.м. офис площи. Това осигурява постоянно физическо присъствие на AGBU в родината с капацитета да обслужва директно различни общности в Армения и Арцах. Оттогава AGBU реализира многобройни инициативи за социално-икономическо развитие и хуманитарна помощ и се превръща в център за културни събития, представящи най-доброто от динамичния творчески и артистичен живот на Армения.

Вяра и преданост

Ангажиментът на Назар към вярата му стимулира личния му доброволчески ангажимент и многобройни филантропски проекти. На местно ниво неговата отдаденост към църквата започва в ранните му години в САЩ, където през 1969 г. той става един от кръстниците в изграждането на арменската катедрала „Св. Вартан“ (Ню Йорк). Той е сред основателите и благодетелите на арменската църква „Свети Тома“ в Тенафлай (Ню Джърси), както и патрон на арменската семинария „Свети Нерсес“ в Ню Рошел (Ню Йорк), където служи дълги години в борда. Той и съпругата му даряват щедро за образованието на бъдещи арменски свещеници и църковни лидери.

Сем. Назарян изиграват също важна роля в подкрепа на Църквата в новата независима родина. В началото те финансират изграждането на канцеларията на Светия Ечмиадзин, в която се помещават административните офиси и секретариатът на Католикоса. Те също са благодетели на параклиса „Св. Дъртад“ в катедралата „Св. Григорий Просветител“ в Ереван.

Той бе носител на най-високите отличия, дадени от Светия Ечмиадзин, както и на безброй други награди и признания от църковни лидери по света и държавни глави.viber_image_2023-09-08_13-11-14-795.jpg

„Назар винаги е бил повече от щедър дарител за нашата Църква. Той остана близък приятел и съветник на Негово Светейшество Карекин II, Католикос на всички арменци, и допринесе за много религиозни програми и дейности, инициирани от Негово Светейшество“, отбеляза Сетракян.

Щедростта на семейство Назарян се простира далеч отвъд стените на арменския свят. Те са дългогодишни дарители на общността, дават средства за програми в сферата на културата и изкуството. Освен това те създават фондове и стипендии в престижни институции като Бостънския университет и Уеслианския университет, като същевременно помагат на безброй хора да изпълнят мечтите си, като предлагат индивидуални стипендии на студенти по целия свят.

AGBU изказва своите най-дълбоки съболезнования на членовете на семейството на Назарян, давайки им сила да преживеят загубата на техния любящ баща, дядо и прадядо – човек, който не е знаел граници в служенето на своята нация и Църква и е включил християнските добродетели на вяра, надежда, и благотворителността в ежедневието му.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %