AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности НОВИНИ

Празнична програма по случай 195 г. от освещаването на църквата “Сурп Кеворк“ в Пловдив

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Проведе се Празнична програма по случай 195 г. от освещаването на църквата “Сурп Кеворк“ в Пловдив с подкрепата на община Пловдив.

„Пловдив е пример за толерантност и разбирателство между всички етноси и религии. Важно е да съхраним това уважение помежду си и да продължим да бъдем еталон за мултикултурен град“ – това заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров, който бе гост на тържеството по време на срещата си с Архиерейския наместник НВП Епископ Датев Агопян и председателя и представители на Църковнотото настоятелство на храма, в присъствието на представители на арменски организации в града и общински представители.

Празничната програма се проведе в Арменския културен дом в Пловдив.
Н.В.П. епископ Датев Агопян (Архиерейският наместник на Арменската епархия в България), откри програмата с молитвата Отче наш и поздрави събралите се гости, а Хрипсиме Ерниасян, отг. редактор на вестник “Парекордзагани Цайн“, запозна гостите с историята на храма през годините. За озвучаването и сценичното оформление се погрижи Ардаш Ерниасян. Присъстваха и представители на Арменското посолство в България.

За събралото се множество танцуваха детски състав „Астхигнер“ и младежки състав „Йеразанк“ с худ. ръководител Анжела Везирян-Начева, както и вокален състав „Зартонк“ с худ. ръководител Ламара Задоян. Самодейните състави и вокалната група заслужиха бурните аплодисменти на публиката с прекрасното си изпълнение.

Н.В.П. епископ Датев поднесе подарък – картина на арменския катедрален храм „Света Богородица“ в столицата на Арцах – Степанакерт и посъветва отец Храч Мурадян да я постави на видно място в църковния комплекс.

След края на програмата децата излязоха в двора на църквата, за да украсят Коледното дърво по инициатива на фондация “Аракс” – Пловдив, председателя на която дари поредната академична стипендия на заслужил седмокласник от арменски произход в Пловдив.
В чест на празника църквата получи много значим подарък от Първопрестолният храм „Св. Ечмиадзин” а именно Мощите на св. архидякон Свети Стефан Първомъченик.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %