AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности Танцови групи

Народен събор – Пловдив отново бе сцена на танцовите групи на “Парекордзаган” – Пловдив

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Три дни сърцето на България бие с ритъма на фолклора в парк Лаута в Пловдив. Там се провежда един от най-мащабните и чакани фолклорни събори в страната. Изградени са общо три сцени, където пловдивчани и гости на града могат да се насладят на богата фолклорна програма, докато похапват традиционни български гозби. Първите две сцени посрещат утвърдени артисти и млади таланти, а около третата се провеждат хоротеки. Организатори са Община Пловдив, Район “Тракия”, Георги Гатев – кмет на Тракия, Ясмина ЕООД, с подкрепата на Костадин Димитров – кмет на Пловдив.


Съборът беше открит със специален гост – неземната Валя Балканска и ансамбъл “Родина”. Тридневната програма е изпъстрена с много разнообразни събития, като ще се изявяват деца от детски градини в Пловдив, както и фолклорни групи към читалища от града и региона, като входът и за трите дни бе свободен.

„Мъшо ахчиг“ (Девойка от Муш)

Eдин от представените танци на Народен Събор Пловдив, на 18-19 май т.г. бе „Мъшо Ахчиг“.
Първоначално, хореографията на този танц, която е на повече от 10 години, бе адаптиран за сегашните младежи от младежката танцова група „Йеразанк“, които тогава бяха още деца от танцовата група „Астхигнер“.

Липсва ни мъжкото присъствие във втората половина на танца – на толкова момичета, си трябват поне още няколко момчета за цвят и за силата,която придават наред с музиката във втората част от мелодията.

Оставаме отворени към факта, че всеки може да бъде научен да танцува, стига да има желание, дух, и вяра в това което предава чрез арменските танци – а именно силния дух, който прозира през движенията, фигурите, и музиката!
Очакваме всички желаещи да се присъединят към танцовите ни състави, да се свържат с нас, за да им уточним кога репетират различните възрастови групи, и да множим предаването на знанията и обичта ни към това, което правим заедно!

Тел. за информация – 0888 223922 Хрипсиме Нурикян или 0899 414860 Анжела Везирян-Начева

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %