AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности НОВИНИ Парекордзагани Цайн

Арменски младежи от Пловдив ще стажуват в престижни фирми и институции в Армения

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Моника Шишманян и Ашот Пивазян са стипендианти и активни младежи на “Парекордзаган“ (AGBU) Пловдив. И на двамата им предстоят това лято престижни стажове в Армения, чрез международната Глобална програма за лидери (Global Leadership Program) на AGBU.
Визитка: Моника учи компютърни системи и технологии в Технически Университет София – филиал Пловдив. Тя е участвала в програмата на AGBU „Открий Армения през 2017 г. и е била на танцов тренировъчен лагер в Армения през 2022 г. Тя е един от основоположниците на младежката група към AGBU Plovdiv през 2023 г.
Ашот учи в АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив – специалност народна хореография. Той е участвал в Международния танцов фестивал Happy Planet в Дзахгадзор през 2018 г., в програмата на AGBU „Открий Армения” през 2019 г., бил е на танцов тренировъчен лагер в Армения през 2022 г. и на Младежкия форум в Ереван, организиран от офиса на Гл. комисар по въпросите на Диаспората през 2023 г. Два пъти заминава за Армения, като доброволец в съвместната програма на AGBU с World Central Kitchen през октомври 2023 г. и като част от групата доброволци към програмата на AGBU ACT (Armenians Come Together през януари 2024 г. в програма на AGBU (2023 и 2024 г.).
Ето какво ни разказаха те:

Предизвикателство ли е за Вас участието ви в Глобалната лидерска програма на AGBU?
Моника: – За мен, участието в програмата GLP е много повече от предизвикателство. То е една уникална възможност, с която не могат много хора да се похвалят.
Ашот: – Участвал съм и в други мащабни програми, но тази предизвика друга емоция в мен. За мен е истинско предизвикателство, правя това от 8-годишен, а именно да танцувам арменски танци и никога не съм си мислил, че ще танцувам редом с танцьори от такъв висок клас.
Вълнувахте ли се дали ще бъдете одобрени от Образователния отдел на AGBU? Ще ни споделите ли къде ще стажувате?
Моника: – Изключително много се вълнувах, докато изчаквах решението за участието ми в програмата. Все пак такъв шанс се дава веднъж в живота. Аз ще стажувам в Synopsys Армения. Synopsys е една от най-големите IT компании в Армения. Те разработват силиконови чипове, които допринасят за много по-бързото разпространяване на данни като подпомагат защитата на потребителя и т.н. Освен това, те се занимават с много други иновативни технологии, за които нямам търпение да науча повече по време на моя стаж.
Ашот: – Не спирах да мисля, нямаше ден в който да не мислех какво ще правим, кои места ще посетим. Е, не че ще имаме това време, но броя дните до заминаването си. Трепнех в очакване да получа имейл за одобрение, все пак това е програма в която избраните са само 15, а защо да не бъда горд с факта, че момче от България, арменец, ще бъде първия танцьор, танцувал в Бари Бедаган (Държавния танцов ансамбъл на Армения).

Пълният текст на интервюто четете в брой 330 на вестник „Парекордзагни Цайн“
Разговаря: Хрипсиме Ерниасян

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %