AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

ПЪРВИ стъпки към културно ОБЕДИНЕНИЕ

1 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Фондация “ Културен Институт на Арменците в Европа” е създадена от братята Торосян, които са едни от най- изявените артисти в България. Фондацията има за цел да популяризира, подпомага и развива арменската култура, изкуство, литература и занаяти в Европа; да обединява културните средища на Арменците в Европа с концентриран център в София-България; да изгради културен мост между западно и източноевропейските Арменски общности.


На 9 юни 2024 г., фондацията проведе своя първи форум на тема: Създаване на единна концепция за укрепване на Арменските общности в Бъгария. В него взеха участие следните представители : Соня Авакян- Бедросян, почетен председател на: AGBU- София; Хрипсиме Нурикян, председател на: AGBU -Пловди; Вартануш Киркорян от AGBU – Пловдив; Кеворк Крикорян, председател на AGBU- Варна; Вартануш Задикян, председател на Сдружение “Ереван“; Вартануш Топакбашян, гл.редактор на вестник “Ереван“ и съпредседател на Асоциация “Арменска общност в България“.

Четете подробности в брой 330/ юни -1, 2024 г., на вестник „Парекродзагани Цайн“

Вартануш КИРКОРЯН:
НАЧАЛОТО ИЗИСКВА МНОГО СИЛА
И КУРАЖ

Какви въпроси бяха обсъдени на срещата?

  • На срещата се разгледа важната тема – да се направи единен централизиран културен календар за предстоящите събития на всяка една от арменските организации. Всяка организация да изпраща планираното си събитие за съответния месец, в който желае да го проведе. По този начин ще се избегнат идентични мероприятия и съвпадащи дати в по-големите културни центрове. С общ централизиран културен календар ще има по -голяма информираност на хората от Арменското и Българското общество. И другата тема бе запознанство с Арменския език и култура, не само в България, а и в Европейските страни, и как да се действа в това направление.
  • Имаше ли ползотворен диалог между участниците? –
  • Участниците във форума се обединиха в една идея, че трябва да има единство в действията и обединяване на силите. Всеки от участниците показа респект, уважение и готовност да съдейства за бъдещи проекти.
    Бяха ли взети конкретни решения?
  • Към този момент, не бяха взети конкретни решения, срещата беше сопознавателен характер и като първи форум целта ѝ бе да може да се положи началото за бъдещи действия и работа между организациите и фондацията.
  • Четете подробности в брой 330/ юни -1, 2024 г., на вестник „Парекродзагани Цайн“
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %