AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Съботно Училище

Детската Театрална група на „Парекордзаган“ Пловдив се завърна от Армения

0 0
Read Time:7 Minute, 20 Second
Малките артисти към съботното арменско училище на „Парекордзаган” Пловдив взеха участие в Международния фестивал за ученическо творчество, който се проведе в Ереван в края на м. октомври 2011 г. под патронажа на Първата дама на Армения. Тяхното участие бе одобрено от жури, което предварително разгледа кандидатурите на всички участници.
Групата замина за Ереван на 23-ти октомври 2011 г. с  автобус. Режисьор  бе  учителката  по арменски език Малвина Манукян. Ръководител на групата бе  председателят на Образователната Комисия към „Парекордзаган” клон Пловдив Вержиния Гарабедян.
По време на престоя в Ереван в програмата на децата, родителите и гостите, които пътуват с тях бяха включени посещения на забележителности в и извън Ереван , Св. Престол Ечмиадзин и среща с Всеарменския Католикос Карекин II. Със съдействието на почетния консул на Армения в Пловдив г-н Ехиазар Узунян, който също бе в Армения, децата от театралната трупа на “Парекордзаган” клон Пловдив се срещнаха с Посланика на Р.България  в Ереван. Те имаха среща и с председатяля на AGBU в Ереван Ашот Газарян и с Министерството на Диаспората.
Децата се завърнаха с награда и първо място, а режисьорът Малвина Манукян получи специална награда на журито.
От 24.10. до 29.10.2011г.  в столицата на  Република Армения, Ереван  се проведе финалния кръг на традиционния конкурс за ученическото театрално изкуство „Нран Хадик” /Зрънце от нар”/. Тази година  фестивалните про-яви  бяха  посветени на 20 годишнината от обявяване независимостта на Армения и преминаха под егидата на първата дама на Армения, г-жа Рита Саркисян. По регламент, в първия кръг участниците изпращат записи с цялостната си програма. Авторитетно жури,  решава кой състав да  бъде допуснат  и  с какво  да се  представи  на финалния кръг.Тази година заявки за участие са изпратили 110 театрални състава, а са допуснати само 35, сред които и децата на ОАБС „Парекордзаган” клон Пловдив, с ръководител г-жа Малвина Манукян.
Сам по себе си този факт е УСПЕХ!
В нашата школа, в нашия  град, нашата г-жа Манукян,  нашите деца сред  най-добрите, изпреварвайки 75 театрални групи !
Оказа се, че нашите  конкуренти са ученици в специализирани  училища по изкуства и в съботни училища от Иран, Грузия, Нагорни Карабах и Армения, водени от изявени артисти и от дългогодишни  преподаватели по актьорско майсторство.Тези обстоятелства доказват за пореден път,че г-жа Малвина Манукян е отличен  професионалист и педагог, с който всички трябва да се гордеем. Осезаема бе разликата  и във възрастта на участниците, като нашите деца бяха сред най-малките.
На 23 окромври   децата на  Съботното училище при ОАБС „Парекордзаган”  потеглиха към древната ни родина Армения,с желанието да сбъднат една своя мечта.
Незабравими ще останат дните  от утрото, което посрещнахме на брега на красивото езеро Севан   до   29 октомври, когато зрителите в залата на „Метро театър” ще станат на крака и дълго ще аплодират малките, „големи таланти” на Пловдив!!!
Само за 5 дни в Армения  децата на ОАБС усетиха какво е да си част от „Арменското семейство”, в което истинските неща са дълбоко свързани с арменския език и  арменската духовност, с таланта,с културата,с познанието и съвършенството, към което трябва да  се стремят.
Символът на фестивала са зрънца от нар, които макар и  разпръснати са винаги заедно, в една обвивка, като нас арменците по света! След края на всяко представление публиката в залата ставаше на крака и  високо повтаряше: „Зрънцето  падна”, но идва другото„ зрънце” … /т.е.следващото изпълнение/.
На 27 октомври нашите деца бяха „Зрънцето от нара”!
Сред  официални гости дошли да уважат гостуването ни бяха:посланика на Република България в Армения  г-н Георги Карастаматов и съпругата му; почетният консул на Република Армения в град Пловдив- г-н Ехиязар Узунян и съпругата му; директора на СОУ” Яворов” в Ереван;  ръководителката на  ОАБС в Марсилия, г-жа Хермине Дузян; директорката на библиотеката ”Аведик Исаакян” и председателка на културно-просветната асоциация на Ереван , г-жа Асмик Гарабедян; дългогодишната  музикална педагожка и съорганизатор на фестивала  г-жа Арушяк Мантанян; ръководители на съставите от Грузия, Армения , Нагорни Карабах; много роднини и приятели.
Малките ни артисти представиха 4 сценки, по творбите на Агоп Баронян:”Аравелян адамнапуж”/ за зъболекарят, който вади здрав зъб/, „Мардирос ага ев съприча”/  некадърния бръснар/, „Харс ев гесур”/снаха и свекърва/ и  премиерата„Сетрак ага ев гошкакар”/ /за  лошия обущар/.Препълнената до краен предел зала се наслади на отличния арменски език, на  забележителното сце-ничното присъствие и  на умелите актьорски превъплащения на зъболекаря/Микаел Кеворкян/, на пациента му /Давид Гарабедян/, на снахите Инес Геворкян и Елмона Ловчинова, на свекървите Ева Каприелян и Микаела Джамджиян, на бръснаря /Вениамин Хайрабедян/, на обущаря/Агоп Кочиян/ ,на слугата/Еди Агопян/, на кокетките Стела Станчева и Марина Спасова,на разказвачът /Сара Сарян /и още и още.Публиката  ту се заливаше от смях, ту притихваше, за да подхване отново очарователния диалог с комичните  герои от сцената.
Бурните аплодисменти не стихваха, когато  водещите представиха  солистката на естрадното студио към ОАБС „Парекордзаган” гр. Пловдив, с ръководител музикална педагожка Теодора Чернева, 14 -годишната Вирджиния Вичева.Тя изпълни арменска песен ”Костилка от кайсия”, написана  за  Евровизия .На припева залата стана и запя с нея. Последва още една  приятна изненада за домакините – 10- годишният Микаел Кеворкян  рецитира поемата „Елегия”на известния арменския творец  Хованес  Шираз , посветена на величието и страданието на арменския народ във времето на геноцида.Покъртителната чувственост и зрялост на изпълнението му  накара всички  да занемеят. Мелодичният, обработен глас на Вирджиния сложи край на възторга и  тишината, и за  пореден път зрителите, хванати за ръце се изправиха и  запяха  с  нея,този път, популярната песен „Хайастан”. В тази  затрогваща атмосфера малките театрали излязоха на сцената, водени от г-жа Малвина Манукян и с ръка на сърцето си, на свой ред запяха химна на Република Армения…
В този момент осъзнахме, че една мечта вече е истина!
Възторг, умиление, радост… заслужена гордост!
Такива чувства усетихме в думите на посланика на България , г-н Георги Карастаматов, който  поздрави децата на Пловдив и ни покани на официален прием в българското посолство на следващият ден!Горд и  много щастлив до него бе и почетният консул г-н Ехиязар Узунян, който бе неотлъчно до нас, през всичките дни  на гостуването в Армения. Публиката не спираше да ръкопляска, когато от сцената отправи своите поздравления и директора на гимназия „Яворов”. С  огромна кошница  цветя той засвидетелства своето възхищение от децата и от работата на  техните ръководители.  Директорът ни покани  да посетим училището в Ереван,  което носи името на великия български поет.
Последваха още две  покани за гостуване: от г-жа Хермине Дузян за посещение в офиса на ОАБС” Парекордзаган” и от представител на  Министерството на Диаспората..
На 29.10.2011г.се състоя официалното закриване на фестивала.
Церемонията по награждаването бе толкова уникална, колкото и самия фестивал.Специалните награди бяха връчени от Председателя на журито –  заслужилият  артист на Армения г-н  Ервант Манарян.Присъстваха още г-н  Гарик Хазарян – председател на организационния комитет, експерти от Министерството на културата на Армения, артисти и преподаватели от Музикалното училище в Ереван.
Първата връчена награда бе за театралната група от България !
Г-жа Малвина Манукян получи статуетка и  почетна диплома. На  всяко дете бе подарена  сребърно синджирче с библия,  в която е написана молитвата и медальон със символа на фестивала. За особен принос в изучаване и разпространение  на арменски език на г-жа Манукян  бе връчена и специалната награда – библия със златните букви и с лика на Месроб Мащоц.
Театралната  ни школа получи покана от ръководителите на грузинския състав за участие в фестивала в град Тбилиси, Грузия през месец април.
В финалния концерт домакините оказаха голяма чест на Вирджиния Вичева, като я включиха в програмата с песента за Евровизия и я наградиха със специална награда .
През времето на престоя си в Армения  успяхме, със съдействието на домакините и на  почетния консул на Армения в България, г-н  Ехиазар Узунян да  посетим много забележителности – божественото място Ечмиадзин, където връчихме почетния плакет на ОАБС, древния езически  храм Гарни, църквата  Гехард,  каменните букви, паметника на геноцида, библиотеката Матенадаран, открития пазар и много забележителности в столицата Ереван.Особена чест на нас бе официалното ни  посрещане  в българското посолство, където гостувахме по покана на българския посланик г-н Карастаматов.
Участието  на театралната школа към ОАБС”Парекордзаган”клон Пловдив се осъществи със съдействието на почетния консул на Армения в град Пловдив, г-н Ехиязар Узунян, съпругата му Виктория Узунян, Сдружение „Крикор Лусаворич”, фирма „Аги”,транспортна  фирма „Стойчев и син”, всички родители и на централата на ОАБС в Ню Йорк. На всички тях нашите искрени благодарности! На всички са изпратени благодарствени писма от името на Благотворителния съюз.
Блестящото представяне на талантите от Съботното училище към „Парекордзаган”клон Пловдив е поредното доказателство,че за да градим успешно духовни и нравствени ценности в децата си, ние  трябва да търсим съвременни форми на обучение, като залагаме на професионализма и на близостта с изкуството.
Образователните приоритети в дейността на ОАБС „ Парекордзаган”, педагогическите умения и пословично трудолюбие  на г-жа Манукян и  единодействието с родителите на децата  са истината за този голям успех !
Вержиния Гарабедян

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %