AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Съботно Училище

Парегентан, Парегентан!

0 0
Read Time:4 Minute, 24 Second

Това възклицание остана за дълго в душите на публика и участници след проведеното  на 4 март 2012 г. тържество в Арменския културен дом в Пловдив. Залата беше препълнена от дошлите да се присъединят към идеята на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган” в Пловдив – да бъде отбелязан деня на майката 8 март и християнския празник „Парегентан”. А най-радващото е, че тази идея бе подкрепена от още седем арменски организации в града – за  всички тях запазването на традициите, развитието на поколенията  и обичта към  всичко родно и свято не се нуждаят от облаги. Това са хора, които не жалят време и  средства, за да ни има: „Сдружение за арменска култура” с председател г-н Гаро Балтаян, СНЦ ”Кр.Лусаворич” с председател Жирайр Шишманян, Фондация „Аракс” с председател  Мари Гарабедян, организация ХОМ с председател Сета Маникян, „Хоменътмен” с председател Агоп Кюрегян, Сдружение „Месроб Мащоц” с председател Агоп Дайджанян, групата на жените към АЦН с ръководител  неостаряващата танти Мари Саркисян. Задълженията и ангажиментите около организацията бяха поделени между всички и в това е една от причините събитието да бъде така активно посетено.
Празникът на майката и жената всяка година е достойно отбелязван в арменската общност. Новото тази година бе идеята на ръководителите на „Парекордзаган” клон Пловдив акцент да бъде поставен върху новите надежди в лицето на детския театрален състав с ръководител и режисьор Малвина Манукян. Затова форматът на тържеството бе определен като „Кафе – Театър” и така успешно бе съчетано удоволствието от художествената програма с насладата от богатата трапеза, споделена с приятели.
С положителни емоции ни заредиха изпълненията на младите певици Елмона Ловчинова, Марина Спасова и Вирджиния Вичева с художествен ръководител Теодора Чернева, които изпълниха  песен за майката – „Една сълза”. Много ни затрогнаха изпълненията на най-малките – децата от детска градина „Аревик” към ХОМ Пловдив с ръководител обичаната от поколения наред г-жа Виктория Нерсесян. Те поднесоха най-чистата обич с декламациите на стихове за майката. Самият факт, че в нашия дом ”Съраха” всяка година идват нови и нови малки момиченца и момченца, ни изпълва с надежда и очакване и ни привлича към всеки миг, в който можем да бъдем заедно. Специално изработен подарък от пловдивската художничка Ема Каспарян поднесоха с букет цветя организаторите на любимата ни г-жа Нерсесян.
И ето че дойде часът на театъра. В последните години, през които се разгърна дейността на детската театрална школа, сцената стана притегателно място за нашите деца. И Слава Богу, че е така, че има стойностни занимания, които да привличат стремежите им! Чаровната водеща Мери Тутян очерта пътя, който измина през годините ръководителката на театралната школа Малвина Манукян, за да превърне магията на театъра в средство за преподаване на арменски език и за популяризиране на арменската култура. Г-жа Малвина Манукян бе поздравена за нейния професионализъм и новаторски дух, с който тя  развива и осъвременява  методите на езиково обучение: започвайки с уроците по арменски език, после с подготовката на отборите  за Олимпиадите по арменистика в Армения, с включените теми по арменска история и литература, след това преминаването през  кратки, детски театрални етюди, за да се стигне до едночасови театрални изпълнения, с които ръководената от нея школа спечели  награда на  Международен  театрален конкурс в Ереван през месец октомври 2011г. А изявите на школата и в страната са много. През  изминалата година тя гостуваше  в градовете София, Бургас, Хасково и участва  в повече от 10 общоградски мероприятия. През 2012 година предстоят  участия в Турция и във Франция. Успехите на групата станаха възможни както с грижите на организацията, така и с неоценимата помощ на родителите на децата, които бяха в залата и чрез водещата получиха искрената благодарност на ръководството на Благотворителния съюз. Топли думи към присъстващите отправи самата г-жа Манукян. Тя разясни смисъла на празника Парегентан, вложен в детската пиеса, и така до нас достигна идеята й в една театрална постановка да се вложат артистичните заложби на децата ведно със стремежа да говорят на майчин език.
Завесата се вдигна и започна представлението. Оживяха темите и образите от арменския фолклор, от творбите на Туманян и на съвременните писатели. Понесе се живата арменска реч с неизменното чувство за хумор и музикален усет. Парегентан, парегентан! Жажда за добро, за щастие, вяра в бъдещето! Още веднъж нашите малки артисти ни изпълниха с оптимизъм и жизненост.
Парегентан е най-таченият празник от арменците-християни след „Навасард”. В превод на български език означава „добър живот”. На този ден цари равенство между богати и бедни, всички си искат прошка, после се веселят и се обличат в карнавални костюми. След карнавала започват седем седмици за пости, като всяка седмица има специфично наименование. Всичко това беше представено  на сцената от пълния състав на театралната школа – двадесет деца, по-малки и по-големи, с реплики, които са свързани с празника Парегентан  и с арменските обичаи.
Аплодисментите към малките артисти и тяхната ръководителка изпълниха залата.
Поздрав към тях поднесе ученичката на неповторимия  Мариус Куркински – Сони Бохосян. Тя изпълни стихотворението на Иван Вазов ”Батак” и хумористичната миниатюра „Тодю ле”. Във впечатляващото сценично присъствие на Сони проличаха талантът и високата класа на школата, която тя следва.
И още една вълнуваща изява – танцовият състав  „Наири” от София с ръководителката си Емма Шахинян изпълни залата с вдъхновението на арменските танци.
Трио „Бейлис“ от пловдивската Музикална академия в състав: Ивелина, Рамела и Богдана продължи музикалния дух на програмата.
Тържеството завърши с томбола, а изобилието от вкуснотии по блок масите допълни атмосферата на празничност.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %