AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни"

ВИС „ЕРЕБУНИ“

1 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Вокално инструментален ансамбъл “Еребуни” –Пловдив, България

Вокално инструментален ансамбъл “Еребуни” се създава през далечната 1971 година по идея възникнала на едно от заседанията на арменската организация “Ереван” в Пловдив. За ръководител на оркестъра е поканен Саркис Саркисян, а вокалните репетиции се водят от Агоп Дайджанян. В техническата работилница на Основно училище “Степан Шахумян”тогава, в Пловдив се събират около 8 души оркестър, а вокалните репетиции се провеждат в някоя от свободните класни стаи на училището. Първата изява е през 1972г. В репертоара все още има само 8 песни. От 1975 до 1991 година ръководител на оркестъра е Кеворк Четинян. В този период, завоюваните прес-тижни награди и златен медал на 7-мия републикански фестивал на художествената самодейност, “Еребуни” постига благодарение на високия професионализъм и отговорност не само на участниците в ансамбъла, а и на ръководителите си –А. Дайджанян и К. Четинян. Много скоро името на ансамбъла се налага не само в Пловдив, но и в другите градове в страната. Чествания, концерти и мероприятия на общността не минават без участието на “Еребуни”. През 1981 г. “Еребуни” за първи път напуска пределите на България, за да изнесе концерт в гр. Ереван. Не закъсняват и поканите от Гърция – през 1984 г. “Еребуни” изнася концерт в градовете Атина и Комотини, през 1986г. в Солун, а 1990 г. остава незабравими спомени от 10 дневното турне в Германия и Швейцария. От 1991 г. художествен ръководител на “Еребуни” е Саркис Саркисян.

През март 2001 г. „Еребуни” изнася концерт в град Солун, по покана на  местния клон на „Парекордзаган” , а през октомври групата заминава за Мюнхен за да вземе участие в   Фестивал на арменската песен и танци. На фестивла се очакват и изпълнители от други европейски страни. Преценили художествените достойнства на ансамбъла, домакините единствено на “Еребуни” не поставят ограничение във времетраенето на програмата. Главният организатор в Мюнхен д-р Катя Домбакян подготвя една незабравима среща със сънародниците ни в Мюнхен на 4-ти октомври 2001 г.

През същата година “Еребуни” чества своя 30 г. юбилей в Пловдив с голям концерт.

През март 2004 г. по инициатива на участници от групата и по повод 33 години от създаването на „Еребуни”, се организира приятелска среща с всички изпълнители на “Еребуни” от създаването на групата.

Солисти на “ЕРЕБУНИ” са били: Кеворк Арисян, Степан Бюлбюлян, Ардем Бабикян, Вержиния Агопян, Томас Тумаян, Армен Ширинян, Хари Шишманян, Симона Пачаджян, Таки Мелконян, Вивиан Арабян.

На 11 декември 2006 г. групата отпразнува своя 35 годишен юбилей с голям концерт в Дома на народната армия в Пловдив.

От септември 2007 г. групата свири в нова формация: Оркестър: Сона Фесчиян – пиано, Ардаш Ерниасян – соло китара и бозуки, Михран Бъздикян – барабани, Сахак Тертерян – бозуки, Рупен Топчиян – бас китара.

Солисти: Симона Пачаджян, Таки Мелконян, Вивиан Арабян и Хари Шишманян

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %