AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

100 Години Арменски Геноцид

И трите клона на правителството на САЩ признават арменския геноцид

0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second


И трите клона на правителството на САЩ признават Арменския геноцид

Харут Сасунян
Издател на „Калифорния Куриер”

Докато читатели като цяло са наясно, че изпълнителната и законодателната власт на правителството на САЩ са признали Арменския геноцид, не е широко известно, че съдебната власт също е потвърдила няколко пъти факта, че е имало Арменски геноцид. Всъщност трите клона на правителството на САЩ: изпълнителната, законодателната  и съдебната власт потвърждават, че Арменския геноцид наистина е геноцид.

Първият път, когато  изпълнителната власт споменава за Арменския геноцид е през 1951 г. в ключов документ, подаден от правителството на САЩ в Международния съд на Европейските общности (Световния съд). В него се казва: „Конвенцията за геноцида, е резултат от нечовешки и варварски практики, които преобладават в някои страни преди и по време на Втората световна война, когато цялата религиозна, расова и национално малцинствени групи са застрашени и подложени на умишлено изтребление. Практиката на геноцид се наблюдава през цялата човешка история: гоненето на християните от римляните, турските кланета на арменците, избиването на милиони евреи и поляци от нацистите. Това са изключителни примери на престъплението геноцид. “

Вторият път за арменския геноцид говори президента Роналд Рейгън –представител на изпълнителната власт, на 22 април 1981 г., в речта си той заявява: „Пред геноцида над арменците и геноцида над камбоджанци, който го последва – и като много други такива гонения на много други народи – уроците на Холокоста никога не трябва да се забравят „.

Законодателната власт на правителството на САЩ прие две резолюции, потвърждаващи историческите факти на арменския геноцид.

  • Първата резолюция, одобрена от Камарата на представителите на САЩ на 8 април 1975 г., определи 24 април 1975 г. „като ден за почитане на паметта на всички жертви на геноцид, особено тези на арменските предци, над които бе извършен геноцид през 1915 г.

 

  • Втората резолюция беше приета от Камарата на представителите на 10 септември 1984 г. и определи 24 април 1985 г. „като ден за почитане на паметта на всички жертви на геноцид, особено един и половина милиона души от арменските предци, които са били жертвите на геноцида, извършен в Турция между 1915 и 1923 г. „В допълнение, Камарата прие две изменения за арменския геноцид от 1996 г. и 2004 г.

 

Въпреки това, повечето хора не са наясно, че на съдебната власт – третия клон на правителството на САЩ, е издала три федерални съдебни решения, свързани с арменския геноцид:

– Първото съдебно позоваване на арменския геноцид е единодушното решение на тричленен състав на съда, който на първи кръг при обжалване на 11 август, 2010. отхвърли иск от американо-турската група, че в ръководството на учебните програми, издадено от комисаря по образованието в Масачузетс, изричното позоваване на Арменския геноцид, трябва да включва препратки „противопоказан геноцид“. Решението е подписано от бившия председател на Върховния съд на американското правосъдие Дейвид Сутер.

Вторият случай за участието на Арменския геноцид в съда, бе решението на федерален съдия Колийн Колар-Котели на 26 януари 2011 г., в съдебните дела, свързани с музея на арменския геноцид и мемориал във Вашингтон. В уводния параграф на нейното решение, съдия Колар-Котели цитира думите на Адолф Хитлер: „Кой, в края на краищата, говори днес за унищожението на арменците?“ Тя обясни, че Хитлер се е позовавал  „до голяма степен на успешните усилия от страна на Османското правителство за премахване на арменското население, живеещо на територията на своята историческа родина по време на Втората световна война, днес известно като арменски геноцид. „Съдията е посочил в бележка под линия, че“ използването на термина „геноцид“ в съда не е предназначен да изрази становище относно коректността на това твърдение. “

Третият пример за позоваването на арменския геноцид в съда е направена на 3 май 2012 г., от тричленен състав на Осми апелативен съд Circuit, който отрече твърдението на турската коалиция на Америка срещу Университета на Минесота. В единодушно становище, съдиите, недвусмислено и без квалификация за арменския геноцид го описаха като „турския геноцид над арменците по време на Първата световна война.“

За тези твърдения на три независими клонове на правителството на САЩ съществуват протоколи и записи, на които се потвърждава становището за арменски геноцид. Така Съединените щати ще получи полагащото му се място в списъка на праведните народи, които са признали арменския геноцид. В действителност, в много отношения Съединените щати е съставила по-обемната документация за признаването на Арменския геноцид, отколкото повечето други страни, които просто приеха законодателна резолюция по този въпрос.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %