Начало

Поздравления за Вашата 20-та годишнина като Президент на AGBU, за Вашата енергичност и вдъхновяващпоглед в такива бурни времена за нашата нация и света като цяло!

За мен е чест да Ви познавам лично и да израствам отблизо в нашата страхотна организация под Вашето ръководство и опит.
Големият избор в живота е този, който правим и споделяме с хора,
които имат значимост за нас, а Вие определено сте този човек за нас, за една цяла, огромна група хора, която поддържа нашите общности, идентичност, култура, и поглед в бъдещето, живи, благодарение на хора като Вас!

Благодарим Ви за подкрепата, за намирането на доброто
във всичко, за добрата дума към всеки един от нас, които
се борим за правото да бъдем арменци! Благодарим Ви за
голямото сърце, за Вашата щедрост и признателност, които никога не                                                 сте отказали на никого от нас! Вярваме, защото Вие проправяте пътя                                                   и го правите толкова лесен, за да можем да го последваме!

Ще продължим да работим с вдъхновение, надежда и всеотдайност, за да запазим името на AGBU гордо и като стълб за нашите общности по целия свят!

Останете здрав и занапред и нека семейството Ви бъде до Вас, за да озарява всеки ден!
С много обич и искрено Ваша,

Хрипсиме НУРИКЯН
Председател на AGBU Пловдив

22 февруари 2022 г. е важна годишнина за AGBU и неговия уважаван лидер Бердж Сетракян, който пое председателството на най-голямата арменска организация с нестопанска цел в света преди 20 години.

Размишлявайки върху последните две десетилетия, в допълнение към 25-те години, в които той служи преди това като член на нашия Централен съвет, можем недвусмислено да заявим, че г-н Сетракян е затвърдил ролята си в историята на AGBU като мощен център на вдъхновение и действия – един предприемчив арменец, чиято отдадена служба на нашата организация може да се оприличи по-скоро на призвание, отколкото на избор.

Мнозина, които имат привилегията да познават и работят с него в трудния процес на управление на вековна многонационална институция, са забелязали, че въпреки международния му успех и достойните професионални постижения — неговата житейска цел е въплътена в мисията на AGBU.

Яростен привърженик в мотото на нашите основатели, че „в единството е силата“, г-н Сетракян винаги търси начини да помогне на арменската нация чрез споделени визии и цели, свързвайки различни поколения и светогледи. За тази цел той предприема смели стъпки за задълбочаване на нашето присъствие и влияние в Армения и Арцах, като винаги вярва, че съдбите на диаспората и родината са преплетени. Той също така е решителен в подкрепата и популяризирането на Арменската църква като основата на арменската нация. Като такъв той е оглавил много инициативи за запазване и насърчаване на значението на Църквата в хода на арменските дела, исторически и духовно.

Роден лидер, г-н Сетракян с ентусиазъм подкрепя личното и професионалното развитие на нашите младежи. Като един от най-младите членове в историята на AGBU, избран в нашия борд на директорите, той помогна да се гарантира, че арменският свят е обогатен с добре подготвени лидери с уменията и увереността, които да подкрепят своите общности точно както и той самия.

След като встъпи в длъжност като президент, г-н Сетракян беше изправен пред предизвикателството със сложността на глобализацията и геополитиката и насърчи едно силно развитие в начина, по който ангажираме арменците в значими дейности, които обогатяват тяхната идентичност, почитат наследството им и служат на арменския народ. И все пак дори технологичният напредък в комуникациите не отговаря на предпочитанието на г-н Сетракян да се свързва лично с нашите избиратели и бенефициенти в нашата световна мрежа. Посещавайки ги в тяхната собствена среда, той е в състояние по-добре да прецени приоритетите им и да координира нашите ресурси. В резултат на това нашите 60 глави и области продължават да процъфтяват като един вид „инкубатори“ на арменската идентичност, двигатели на арменската култура и първа помощ, когато кризи или бедствия засягат отделни хора и семейства.

Винаги готов да поеме тежкото бреме в моменти на нужда, г-н Сетракян ни преведе през няколко плашещи кризи, засягащи арменците в Сирия, Армения, Арцах, Ливан и др. Винаги изобретателен, той се съветва със световните лидери, за да се застъпи за нашия народ, като същевременно мобилизира арменците за глобални кампании за набиране на средства, които често генерират милиони дарения в рамките на няколко дни. Това ни позволи бързо да снабдим местните глави и доброволци с ресурси за предоставяне на спешна помощ на тези, които са в опасност.

Днес искаме публично да изразим нашата огромна благодарност към вас, Бердж, за вашето смело мислене, принципност и почтеност и ясно разбиране на предизвикателствата и възможностите, които са в основата на нашите стратегии и решения за издигане на арменците по света. С вашето изключително сложно разбиране за света и дълбока оценка на наследството на вашите предшественици, вие заехте тази като правилният лидер в точното време, за да насочите нашата организация към нови и невъобразими висоти.

Искрено Ви аплодираме, че ни обединихте около тази благородна мисия и че споделихте своето време, мъдрост и перспектива, придобити през живота си. Бихме искали също така да признаем Вера Сетракян, вашият стабилен партньор в това важно пътуване, което двамата започнаха преди много години като пламенни застъпници на AGBU. Поздравления за този важен етап във Вашата почетна житейска история и историята на нашата организация.

AGBU

„Покриг“ организира приказен сбор

Претърси джобовете си и погледни под възглавницата си,

Намери думите, които си запомнил и ги нареди на езика си …

Две думи или двеста думи, нека бъдат петстотин,

след това седни и напиши накриво или седни накриво и пиши направо,

напиши малка приказка ․․․ казва Анахит Саркисян.

Заповядайте в колекцията на приказките. „Покриг“ организира „Колекция на приказките“. С това ново начинание „Покриг“ иска да насърчи авторите, да мотивира нови писатели и да популяризира арменската детска литература с нови и уникални произведения.

Служителите на колекцията от приказки казват: „Сега е времето да пишете“ и добавят: „Ако обичате да пишете, ако често четете детска литература, не сте запознати с областите на детската литература, педагогиката или психологията, искате да разработвате по-актуални материали в приказките, тогава – заповядайте“.

Езикът на приказката, участваща в сборника с приказки, трябва да бъде арменски – източно или западно-арменски. Няма възрастово ограничение и можете да пишете на всяка тема. Приказките трябва да бъдат изпратени на info@pokrig.org до 28 февруари 2022 г. След това ще бъдат избрани три приказки и всяка от тях ще получи награда от 250 долара.

Историята трябва да бъде написана с максимум 500 думи в шрифт Sylfaen, на 12 пункта, във формат Microsoft Word. Приказката не трябва да бъде публикувана досега. Едно и също лице може да участва в максимум три приказки. Приказките могат да имат повече от един автор.

Членовете на Комисията са: авторът на детски книги Анахит Саркисян, отговорникът на отдел „Детски приказки“ в Ереванската детска библиотека „Хънго Абор“ – Искухи Аведисян, Мари Гюлюмян, изпълнителен директор на образователния отдел на Източната арменска епархията в САЩ, Мари Калайджъ, учителка по арменски език в Истанбул, Турция, и член на редколегията на „Покриг“, Тамар Тюфекджиян, изпълнителен директор на Настоятелството на националните училища в Западните щати, САЩ, и Серуж Ховсепян, ливанско-арменски режисьор.

Отличените с награди приказки ще бъдат публикувани на западноарменски език на сайта на „Покриг“.

Малко история: Основана през 2014 г. в Истанбул (Турция), „Покриг“ е публикувала повече от 150 приказки на западноарменски език. Малките приказки са за деца на 4-7 и 8-11 години. Ще ги намерите в уебсайта www.pokrig.org и в YouTube.

Всяка от тези приказки е украсена с цветни анимирани изображения, музика и диктор. „Покриг“ предлага още приказки, песни и разкази. Към историите са приложени работни листове, за да могат децата да разберат по-добре историите и учителите да могат лесно да говорят с тях за съдържанието на историите.

www.pokrig.org

Youtube: Pokrig Hekiataran

Instagram: pokrig_hekiataran

Fb: pokrig

Twitter: Pokrig

НОВОГОДИШЕН ПОЗДРАВ НА ПРЕЗИДЕНТА НА AGBU – Бердж Сетракян

Уважаеми членове и приятели на AGBU,

На прага на Новата година можем да погледнем назад към 2021 г. като време на смели експерименти и действия. Последствията от усложнените кризи през последните две години продължиха да предизвикват света като цяло и арменците в частност, но AGBU остана ангажирана да отговори на нуждите на арменците по целия свят.

Докато светът бавно отваряше вратите си, аз се възползвах от възможността да посетя много от нашите уязвими общности в Армения, Арцах и Близкия изток. От съществено значение беше да разберем от първа ръка изпитанията пред нас: семействата, изтласкани внезапно от домовете на предците си поради предначертани следвоенни граници, икономически сътресения, водещи до липса на гориво, храна и доходи, родители, които очакват новини за изчезналите си синове и дъщери и пандемия без признаци на отслабване. Накратко, напредъкът, постигнат от едно цяло поколение, сякаш си отиде.

И все пак, въпреки тези предизвикателства, ние се поучихме от миналото и наблегнахме на ресурси от различни краища по света, за да приемем и приложим нови идеи за бъдещето. 2021 г. беше година на действия, балансирана от едно прекъсване, за да се изгради стратегия за бъдещето. Нашето ръководство е ангажирано и подготвено да си сътрудничи с нашите местни общности и подобни организации по света за разработване на стратегии и програми, обслужващи интересите на всички арменци.

AGBU се доказа още веднъж като силно адаптивна и напредничава сила, предоставяща хуманитарна подкрепа, като добавя нови измерения към нашите уникални методи за състрадателна помощ и съдействие. Един такъв пример беше акцентът, поставен тази година върху предлагането на консултиране при психическа травма и разработването на програми за психично здраве в различни форми, което беше основен компонент в лечебния процес за мнозина, особено в Армения, Арцах и Ливан.

Нашата основна дейност за подпомагане продължи през 2021 г. с доставки и доставки на храна, възстановяване на домове и училища и много други. С толкова много хора в тежки ситуации, ние привлякохме международни доброволци, за да гарантираме, доколкото е възможно, че нуждите на жертвите на войната и техните семейства са задоволени.

Новите програми вече имат още по-сериозни цели и ще обслужват хиляди през новата година. Ще бъде от решаващо значение да обединим всички наши общности по света зад целенасочени инициативи в родината и каним всички наши райони, глави, училища и Млади професионалисти да се свържат с нас през новата година, за да оптимизираме съвместните си действия.

Също така, ние надграждахме миналите постижения на нашите програми за социално-икономическо развитие, предлагайки услуги като обучение за работа и наставничество, като същевременно използвахме нашата огромна мрежа от поддръжници. Нашите доброволци и служители намериха начини да се ориентират в този нов глобален пейзаж и да създадат устойчиви платформи за бъдещето. Дори нашето Общо събрание, свикано на практика за първи път, се възползва от тези динамични времена с най-разнообразното ни присъствие от десетилетия. Сигурен съм, че през 2022 г. ще видим непрекъснати пътища за виртуална и лична ангажираност, където арменците могат да се мотивират и подкрепят взаимно.

Разбира се, ние ще следим отблизо посоката на геополитическите решения, които правителството на Армения преследва в преговорите си със съседните страни след войната. От сигурността на Арцах до демаркирането на границите на Армения, тези разговори засягат въпроси, които имат огромно въздействие върху сигурността и социално-икономическото благосъстояние на страната и това на нашата глобална нация.

Докато гледаме към предстоящата година, насърчавам всички ни да проучим нови начини за разширяване на въздействието на нашата важна работа. Сега нищо не е както преди. AGBU продължава да „строи“ изобретателни пътища за напредъка на образованието и културата и каня всички ви да се присъедините към нас. Трябва да вървим по този път и да останем отдадени на нашата диаспора и родина.

AGBU доказа древната философия, че от голямата криза идва страхотна възможност. Ще пренесем духа на тази стара поговорка в новата година, докато се подготвяме за това, което светът може да ни предложи. Разбира се, това е възможно само с постоянната подкрепа на нашата силно мотивирана мрежа от доброволци и служители, щедри дарители и доверени партньори.

С искрени пожелания за здрава и успешна Нова година,

Бердж Сетракян

AGBU Plovdiv: Благотворителен Онлайн Арт базар на ръчно изработени предмети

Четете в категория: ДЕЙНОСТИ

ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ
на 1 октомври 2018 г.
СВЕТЪТ СЕ СБОГУВА С ШАРЛ АЗНАВУР

Нека си спомним за неговия поход през една запомняща се епоха, в която той имаше сериозен дял не само в световната музика, но и за просперитета на Армения.

„ХОРАТА НА АРМЕНИЯ И АРЦАХ ЩЕ ПРЕМИНАТ ПРЕЗ МНОГО ИЗПИТАНИЯ“

На 27 септември 2020 г. арменският свят се сблъска с проблема за овладяване на националната сигурност на родината. От този съдбовен ден народите на Армения и Арцах преминаха през много изпитания. От AGBU им пожелаваме издръжливост и утеха по трудния път за възстановяване от Втората война в Арцах.

Разсъждавайки върху това трагично събитие, президентът на AGBU – Бердж Сетракян каза: „Този ​​ден без съмнение е запомнен като един от тъжните страници на арменската история. Но днес AGBU се фокусира върху хората, които са се противопоставяли на нечовешката жестокост на врага в продължение на 44 дни. Нашите мисли също са с тези семейства, които са загубили близки на бойното поле или са били и продължават да бъдат жертви на военни престъпления, включително военнопленници, които все още не са освободени, грубо нарушавайки международно установените правата на човека.

Уважавайки паметта на всички наши смели мъченици, която винаги ще остане жива в спомените на цялата арменска нация, ние също ще запазим в сърцата си нашите тежко ранени герои.

В същото време AGBU оценява проявеното дълбоко чувство на арменска солидарност, изразено от нашите дарители от диаспората, доброволци, поддръжници, партньори и приятели в подкрепа на арменците в криза.

Заедно те наистина въплъщават вечното мото на AGBU „Съединението е сила“.

Понеделник, 27 септември 2021 г.

https://www.youtube.com/watch?v=3Clq3sP21mU

Преброяването – да отразим с внимание и методично попълване на реалните данни

От в-к „Ереван“ (б. 22, от 7 – 13 юни 2021 г.) научаваме, че от името на Асоциация „Арменска общност  – България“ е проведен онлайн разговор със специалисти от Националния статистически институт по въпроси, възникнали след предишното преброяване през 2011 г.

Те се отнасяха към незадължителните позиции за попълване, в които попадат арменците в България.

Основанията на НСИ са, на първо място, че поради малочислеността на арменците в България, те спадат към графа Други (етнически групи).

Тази година към задължителните отговори е заложено да се посочи „етническа принадлежност“ и „вероизповедание“. Тук трябва да обърнем внимание и да попълним своята етническа принадлежност и вероизповедание коректно.

Вероизповедание  – от НСИ са уверили, че ще бъдат изписани две категории: Арменска апостолическа църква, а така също и Армено-григорянско вероизповедание към което се самоопределят арменците – католици и арменците – протестанти. Тук е важно също коректно да отбележим своята религиозна принадлежност.

Термините майчин (роден) или първи език имат различна конотация и могат да означават различни неща. Възможно е хората, които израстват двуезично или многоезично, да имат повече от един първи или майчин език. Алтернативно, в зависимост от това, с което се чувстват комфортно, те могат да асоциират един език. Тук също трябва да се обърне внимание при попълване на графата. Обикновено посочваме езикът, който сме чули за първи път, и с който сме направили първите си крачки към света. Всеки трябва да направи своя избор – дали да посочи езика на предците си, дори да не го владее перфектно или езикът, който чувства най-удобен или с който е израснал от ранна детска възраст.

Важно е да се знае за сънародниците ни от Армения, които не са получили българско гражданство и пребивават в страната временно, постоянно или друг статут, че също имат право да попълнят анкетните карти.

АРМЕНСКА ОБЩНОСТ – ПЛОВДИВ

ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 106-та ГОДИШНИНА ОТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНСКИЯ НАРОД В ОСМАНСКА ТУРЦИЯ

24 АПРИЛ (Събота):

10:30 часа                В арменската църква “Сурп Кеворк” – Света литургия.

След литургията, пред паметника-хачкар в двора на арменската църква. Възпоменание на свети мъченици от Геноцида.  Прочитане Декларация до Р. Турция. Поднасяне на цветя.

10:00 часа               Начало на акция за кръводаряване. Площад „Стефан Стамболов” (пред сградата на Община Пловдив).

15:00 часа               Начало на авто-мото шествие. Сборен пункт – паркинга на магазин „Билла” на бул. „6-ти Септември” № 221. Крайна точка – арменски гробищен парк.

16:00 часа               Арменски гробищен парк. Поднасяне на венец пред паметника в памет на жертвите от Геноцида.

На 24 и 25 Април всички желаещи могат да поставят своите цветя пред паметника в арменския гробищен парк или пред хачкара в двора на арменската църква „Сурп Кеворк”.

Приканваме всички, на 23 и 24 април вечерта, да запалят свещи и да ги поставят на прозорците на своите домове.

Спазвайте изискванията за безопасност и физическа дистанция!

Глобалното послание на президента на AGBU Бердж Сетракян за 24 април и 115-годишнината на организацията

15 април 2021 г.

В продължение на 115 години AGBU последователно отговаря на нуждите на арменците по целия свят, като същевременно служи на родината както през болезнени, така и през обнадеждаващи времена. Ние отбелязваме този важен етап, тъй като този месец съвпада с Деня за отбелязване на Геноцида над арменците, напомняйки на света за един от най-мрачните часове в историята на човечеството.

И двете имат по-дълбоко значение тази година, тъй като излизаме от период на голямо изпитание за арменския народ – период, в който сме били свидетели на подобни човешки трагедии и скърби от преди повече от век.

Докато в този момент ние признаваме нашата неспокойна, но богата история, насочваме вниманието си и към бъдещето. Дори, когато се сблъскваме с новата си обща реалност, ние трябва да останем непоклатими в обединяването на нашата нация, в заздравяването на раните си, във взаимното подпомагане и стимулиране на едно ново начало. Това означава изграждане и подкрепа на нашата млада демокрация чрез честни и конкурентни избори. Това е жизненоважно за движението напред и обединението в една цел. Ние също трябва да бъдем солидарни с хората в Армения и Арцах, които загубиха членове на семействата си в битката или все още чакат да се съберат с близките си след 44-дневната война в Арцах.

AGBU винаги е била ангажирана с основните стълбове на своята мисия: хуманитарна помощ при нужда; изграждане на нацията в Армения; и, разбира се, широките области на образование и културно обогатяване. Ние стоим до нашата арменска църква, която е бастион на вярата и общността в продължение на хилядолетия и в бъдещето. И с напредването на утрешния ден AGBU отново ще се намеси в ключови моменти, за да служи на доброто, точно както през последните години в Сирия, Ливан и Арцах, за да отговори на отчаяната нужда от хуманитарна помощ, произтичаща от война, бедствия, здравна и финансова криза.

Апелираме към нашето ръководство, доброволци, поддръжници и приятели по целия свят да се присъединят към нас в посрещането на огромните предизвикателства които предстоят, като се възползват от възможностите за изграждане на едно по-добро бъдеще за арменците навсякъде по света. Препоръчваме нашето по-младо поколение лидери с гражданско мислене, които ни вдъхновяват със страстта си да служим на нашата глобална общност и насърчаваме повече млади хора, да се присъединят към това нарастващо движение. AGBU смело ще застане начело със своя пример и ще приветства тези хора от всички сфери на живота, които споделят нашите ценности и мисия в нашето глобално арменско семейство.

С мисълта да създаваме и разширяваме устойчиви програми, съчетани с правилния фокус и далновидност, ще завършим тази трудна глава от арменската история, когато и Армения ще излезе по-силна, по-уверена и в по-добра позиция, за да заеме полагащото ѝ се място на световната сцена.

В единството е силата.

Бердж Сетракян, Председател на „Парекордзаган“ (AGBU)

15 април. 2021 г.

Поглед назад към 2020 г.

Обръщение на президента на AGBU Бердж Сетракян 

Драги сънародници, както и в Армения, така и по света, приключваме година, която е драстично различна от всяка друга. Век след Испански грип през 1918 г. светът е загубен близо два милиона души от пандемията Covid-19. Ливанските арменци през 2020 г. станаха свидетели на пълна експлозия в пристанището в Бейрут и сръв на доверие в правителството – по ирония на съд, през същата година, която представлява стогодишнината в Ливан като независима държава. В Армения станахме свидетели на опустошителната война в Арцах през 2020 г., което се дължи на военно и социално-политическо поражение за нашия народ. Докато войната обедини нашите сънародници в целия свят и мобилизира много хора с добра воля, за да помогне на страната да се изправи на крака, нейното дълбоко морално и материално въздействие остави арменците шокирани.

Почти цялата година нашия свят се ограничава до един социално отдалечен начин на живот, като семейни услуги и приятели, които не могат свободно да се поздравят и да се обърнат. Някои са загубили близки за една нощ; други са загубили поминък или жизненоважни източници на доходи, като например пандемията опустошава световната икономика и постига почти всички, независимо от богатството, възрастта или културното производство. С надеждата за широко достъпни ваксини в хоризонтала, можем да започнем да се чувстваме оптимистично за предодоляване на това огромно приложение.

Дори в погледа назад към една мрачна година има моменти на светлина, единство и сила. Докато нашите лични дейности бяха поддържани, технологията беше създадена творчески внедрена и подложена на изпитание. Доброволци и персонал на AGBU вдигнаха летвата по отношение на свързването и ангажирането на хората от всички възрасти от всеки континент. Ние бяхме домакини на форуми, достигайки много жизнено необходими разговори и обучаващи десетки хиляди, включително тези извън нашия арменски свят. Горд съм със способността на AGBU да управлява своите подходи и дейности. Проявените гъвкавост, новоторско мислене и изпълнение, присъединени с истинско състрадание. Преди всичко сме предоставили критична поддръжка, когато това е било най-необходимо и съм благодарен на онези, които в този случай са направили тази важна работа.

Тази година основната тема на усилване, за AGBU беше наистина хуманитарната помощ. С глобалната криза за несигурност на хранителните продукти, която се сблъска с много хора, нашите общности във всички краища се справят с създаването, осигурявайки подкрепа и грижи за околните. Всичко това беше благодарение на огромната щедрост на нашите дарители и неуморна ангажимент на нашите доброволци.

Точно както всички ние се придружаваме по нов начин на живот, нашата общност беше разтърсена от експлозията в пристанището в Бейрут на 4 август. Тя болезнено повлия на арменското население на града, което вече беше изпратено преди травматичната година, предвижда икономически крив в Ливан. Когато човешкото животно беше на карта, AGBU за по-малък път се придвижва към помощ. Благодарение на нашите членове, приятели и поддръжници, ние осигуряваме средства, необходими за почистване при разрушаване, възстановяване на домовете, осигуряване на храна и медицински консултации за нуждаещи се и се предлагат безброй други дейности, свържете се с благотворителна помощ. Нашите доброволци демонстрираха истински дух на единство, служба и гражданска ангажираност в този момент на огромна нужда.

Следващия месец арменците навсякъде по света са били нужни от избухването на войната в Арцах. Нашата република Армения, която беше поела по светъл път към просперитет и стабилност, претърпява масивен срив. Настъпването, започнато от турско-азербайджански сили на 27 септември, доведе до загуба на голяма част от Арцах и унищожаване на голяма част от неговата инфраструктура. Още по-опустошително е, че отне живота на над 5000 войници за малко от шест седмици, остават 10 000 ранени и близо 70 000 цивилни разселени. Пълният обхват на ескалиращата хуманитарна криза става по-ясен с всяка изминала седмица. Всичко това се довежда до една подтисната и деморализирана нация, блокирана в политически раздори.

Завършихме годината, поразени от мрака на обърнатото и траура, но знаем, че Армения и арменците ще се възстановят, както винаги, като приложат собствените си несравними устойчивост, интелектуалност и упорита работа за справяне с предложения на деня. Използвайки цялата си индивидуална и колективна сила, ние ще преодолеем всички трудности, които се изпращат пред нас. Никога не може да забрави, че оценките след полуунищожаването не са като народ, последвано от десетилетия на политическата несигурност, разпръскване в Диаспората и драматични сътресения в Близкия изток. Още повече стоим изправени, защото арменците никога не могат да позволят на тъмнината да надвие нашия дух на устойчивост. Това не е малък подвиг.

Краят на тази бурна година е време на дълбоки размисли. Ние правилно разглеждаме всичко, което сме направили почти тридесет години след независимостта на Армения и в широката история от повече от века след първата република. Важно е да погледнем назад и да направим равномерна оценка на всяко предложение, всяка стратегия, всеки проект, дори динамика между държавата и диаспората. Ето как ще разберем какво бихме могли да направим по-добре и какво трябва да направим след това. Ето как ще се развиваме и ще ставаме по-силни, като личности и като институция.

Достатъчно скоро този сериозен самоанализ ще се отведе до нови, иновативни модели за държавно изграждане и изготвяне на обвързване и стратегии за развитие на по-светло бъдеще. Като народ има умения, таланти и ангажименти за подобряване на състоянието на си и да укрепим защитата на си. Също така се радваме на предшестващи услуги, които никога не могат да имат, тъй като имат достъп до най-модерните технологии и способността да поддържат връзки в реално време. През XXI век власт „Икономиката на познанието“. Това е ера, в която можем наистина да се развием, като проектираме по-интелигентни системи и разкрием най-ситилите в страни като хора. Трябва да използваме тези активи и да дефинираме смела нова визия за изграждане на бъдещото, което желаем да видим.

Някой този момент може да бъде трансформация, която не води до по-светло бъдеще, в което нашето единство ще изгради нова и още по-голяма сила. Всеки от нас трябва да изиграе своята роля и да допринесе за национално или обновяване. AGBU се ангажира с важната задача, свързана с изграждането и създаването на нацията. Ние сме тук, за да започнем с арменците и да работим с всички, които желаят да не се свържат доброволно на всички. Има място за всеки, който може да даде от своето време, своя опит и добра воля.

Благодарим ви за вашата загриженост и постоянен ангажимент в арменския живот. Пожелавам на вас и вашето семейство мир, просперитет и добро здраве през 2021 година.

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ЗА УЧАСТИЕТО

НА КЛОНОВЕТЕ НА „ПАРЕКОРДЗАГАН“ от България

В ХУМАНИТАРНАТА АКЦИЯ НА AGBU,

в помощ на АРЦАХ и АРМЕНИЯ

До

Хрипсиме Нурикян

Председател на “Парекордзаган” -Пловдив

15 декември, 2020 г.

Пловдив, България

Уважаеми членове и приятели на AGBU Пловдив, Бургас, Хасково, Русе и Добрич,

Първото и най-важното е да благодарите за Вашите изключителни усилия за набиране на средства, допринесли с $ 3 000 щатски долара за кампании на AGBU в помощ за Арцах и в подкрепа на нашите програми за хуманитарна и медицинска помощ в Арцах.

Бихте искали да използвате тази възможност, за да благодарите на българската арменска общност, използвайки техните гласове, за да повишите осведомеността за ситуацията в Армения и Арцах и последствията от войната. Предстои да не се работи по-подробно, но се надяваме, че няма да се насладите на добри дни и съм спокоен, знайки, че нашата глобална общност от доброволци, дарители и членове е обединена, докато вървим заедно напред. Както винаги, в единството е силата.

Желая Ви здрав и безопасен празничен сезон.

Анита Ансерян , Програмен директор за клоновете на AGBU

ЕТНО КУХНЯ

На 12.09.2020 г. от 19:00 ч., като част от проект „Етно кухня“ на Фондация „Заедно“, нашата организация има честта да представи Арменската кухня във вечер, изпълнена с незабравими вкусове, музика и танци!

Очакваме ви в Ресторант Нетуно / Nettuno Restaurant / до бариерата на Гребна База /

СЪБОТА, 12.09.2020 г., 19:00 ч.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Концерт-спектакъл със заглавие „Два дома“, чиято премиера ще се състои на 4 април 2020 г. в гр. Пловдив се организира от ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив, с участието на танцовите ни групи: детска „Астхигнер“, юношеска „Йеразанк“ и танцова група на Дамите – „Нърени“.

Той ще се проведе в Голямата зала на Драматичен театър „Н. Масалитинов“ – Пловдив и ще бъде под егидата на Н. Пр. Армен Саргсян, Извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България.

„Два дома“ е номиниран за значимо културно събитие в Пловдив за 2020 г. и вече официално е част от Културния календар на Община Пловдив.

Тази наша инициатива получи моралната подкрепа на АЦН при храм „Сурп Кеворк“ – Пловдив и благословията на духовният ни пастир отец Храч Мурадян.

Ние ще бъдем признателни, ако и Вие ни подкрепите, за да дефинираме категорично, че нашата арменска общност е жива, и че нашите ценности ще бъдат предадени на поколенията, които идват след нас.

За заявка на места – тел. 0888 223922 Хрипсиме Нурикян

 

Нашите цели

На 12 януари 2020 г. Управителният съвет на „Парекордзаган“ – Пловдив организира официално събиране, на което връща стипендиите на одобрените от Образованието отдел на студенти от AGBU от арменски произход.

Пред стипендиантите от Пловдив, Хасково, Бургас, Пазарджик и Варна ново ръководство представя визията на AGBU в съвременния свят на развитие на технологиите, като търси всички по-модерни методи за засили младежки инициативи, да осмисля значението на нашата ангажираност към това, като предложи Програми и платформи за запазване на арменската идентичност, както в Армения, така и по места, където организацията има представителни клонове.

На този ден присъстват и младежи от Пловдив и Хасково, които в необходимия ден ще следват студенти и стипендианти на AGBU, а четирима от тях Ръководството на отличията с награди. Първите стъпки на тези младежи са били в Съботното училище на AGBU Пловдив с преподаване на арменски език, преминали са като лагерници, а по-късно и като аниматори на летния детски лагер „ХайЛер“, стартирали с участието си в детската танцова група „Астхигнер“ , а днес може да се продължи в младежки състав „Йеразанк“ или като лектори в Арт ателието на Съботното арменско училище, както и като помощник-хореографи в танцовия състав. И четиримата са използвани в програма на AGBU в Армения – Открийте Армения през лятото на 2017 г. и 2019 г.

ЧЕТЕТЕ ПОДРОБНО в брой 242 на вестник „Парекордзагани Цайн“

или в КАТЕГОРИЯ: Дейности.

Прессъобщение

Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган“  (AGBU) за търсене на признание на Резолюцията за Геноцида от САЩ

13 декември 2019

Признаването на Геноцида над арменците от 1915 година. от Сената в САЩ е плод на упорит стремеж и труд през последните десетилетия на американските арменци.

Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ и арменците в целия свят поемат нов дъх, поради това, че истината се надделява над постоянните получени и описва в Турция, за да разкрие историческите си грешки. Ние приветстваме усилията на нашите армено-американски защитници във Вашингтон, а именно на Съюза на Арменците в Америка (AAA) и Арменския национален комитет на Америка (ANCA), които денонощно и безапелационно преследваха признаването на Геноцида над арменците срещу другосъобразно политическо и външно решение . Като обединяваме армено-американците в цялата страна, за да чуем гласовете им в залите на Капитолия, чрез своите представители във Вашингтон, те дават пример за това каквото може да постигне арменци, когато се обединят в една цел и се ангажират с благородната кауза.

12 декември 2019 г. е страхотен ден за арменците и цялото човечество, като например светлината на истината надделя над мрака на политическия цинизъм и облаците.

AGBU и всички армено-американци дължат благодарността на един членове на Сената и Камарата, които в продължение на много години скършени надежди и фалстартове, смело се изпращаха и се изказват в полза на нашата кауза и застанаха зад нас, докато накрая беше постигната тази значима информация двупартийна победа. Въпреки че чакането за справедливост и признание беше твърде дълго, нека започнем този Коледен сезон с чувство на надежда, че този триумф на истината се изпрати ясно изпращане в целия свят, ако няма къде да се скрият тези, които създават тези омразни настъпвания срещу човечеството.

Малко са арменците, та дори армено-американците от трето и четвърто поколение, чието наследство и идентичност не са били оформени и на които чувството за справедливост и човечност не е информирано от това, което арменците наричат ​​Медз Йехерн, Голямото престъпление, извършено срещу нашите предци. С това потвърждение от САЩ нашата глобална общност може да продължи напред и да използва нашия опит и мъдрост за доброто на всички, които са уязвими към разрушителните сили на омразата.

В този дух ние се позоваваме на посланието на Негово Светейшество Карекин II, Католикос на Всички Арменци, в отговор на вота на Сената: „Нашата молитва е Бог да запази цялото човечество в мир, без трагедии и бедствия, какъвто бе Геноцида над арменците, в името на мирното бъдеще на всички хора“.

AGBU е най-голямата благотворителна организация в света, посветена на опазването на арменското наследство чрез образователни, културни и хуманитарни програми. Всяка година, AGBU се ангажира да променя живота на 500 000 души в Армения, Арцах и Арменската диаспора. От 1906 г. AGBU остава верен на една всеобхватна цел: да създаде основа за просперитет на всички арменци. За да научите повече, посетете www.agbu.org.

Очаквайте Танцов спектакъл

на AGBU Plovdiv през м. април 2020 г.

Запазете датата в календарите си за танцовия спектакъл, който подготвя нашият ансамбъл на 04.04.2020 в гр. Пловдив

СЪБОТНОТО УЧИЛИЩЕ НА „ПАРЕКОРДЗАГАН“ – ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА

С РАЗШИРЕНА ПРОГРАМА

От м. ноември 2019 г. с решение на ръководството, Съботното арменско училище на „Парекордзаган“  Пловдив открива допълнителна едночасова програма с художествено направление.

Паралелно с Арменския виртуален колеж, по който продължаваме обучението си вече пета поредна година започваме и Съботно Арт ателие. В него могат да вземат участие всички желаещи деца над  7-годишна възраст, които посещават Съботното ни училище.

Амбициите на ръководството са да предоставят на децата нови възможности, чрез които да усвоят лесно арменски думи под формата на различни занимания. А това ще се случва всяка събота, след часовете с Арменския виртуален колеж.

В колектива, който ще подготвя Арт ателието в съботните дни се включиха предимно наши съмишленици с умения в сферата на различни артистични и приложни изкуства.

Тази страхотно заредена с идеи „армия“ идва в Съботното ни Арт ателие с намерението да предаде изключителния си позитивен заряд на децата ни, за които създаваме тази  приказна среда – за да развием техния талант, да дадем посока на техните желания и да обвържем езиковата им култура с традиционни елементи от арменския  бит и традиции.

КУЛИНАРНО БИЖУ

„В света на арменската кухня“, изд. 2019 г.

Последното издание на “Парекордзаган” клон Пловдив за кулинарното богатство на арменската кухня

Книгата е с твърди корици, 300 стр., 500 рецепти и 240 цветни снимки, които илюстрират 15 основни категории в Арменската кухня. Тя е приятно встъпление към фолклора и традициите на старите поколения арменци и е неотделима част от арменския бит.

НОВ АРМЕНСКИ МИКС С ПОДБРАНИ МЕЛОДИИ

От седмица вече из социалните медии се коментира Арменски микс, който завладява

музикалното пространство на всеки ценител на арменската модерна музика.

Ето историята и причините за появата му, през очите на създателя – Диджей Майки Флекс (DJ MIKEY FLEX)

Той е роден в Пловдив. На 34 години е. Занимава се основно със стил хип-хоп, черна музика и R&B. Има издадени над

Във вените му тече арменска кръв и тъй като този факт не може да бъде пренебрегнат, съвсем естествено се ражда една идея, която получава своя физически израз чрез CD със завладяваща музика.

На 34 години съм. Най-хубавата зодия Риби. Много енергичен и емоционален човек съм. Занимавам се с музика от 16 годишен, а от 22-годишен до 32 живях извън България и това доста ми помогна в личното ми и професионално развитие. Занимавам се с много неща, от които водещото е активният ми нощен живот като Dj в сферата на хип-хоп музиката. Стиловете музика които пускам са: Hip-Hop, RnB,Urban,Bashment,Ragga,Rigatone,Garage,UK-Funky,Trap. Последното най-интересно около мен е, че последният ми Микс попадна в топ 100 на световният Хип-Хоп чарт на Mixcloud и там се класира на 46-то място, а в Българския чарт беше на 1-во място за една седмица, което е голямо постижение за мен. Истинското ми име е Михран и съм 100% арменец.

Как възникна идеята да създадеш професионален диск с арменска музика?

  • Винаги съм бил в търсене на нови неща, които не са правени до сега и този микс е едно от тези неща, а аз обичам предизвикателствата.

Лесно ли се събират песни, днес има Интернет, Ютуб и др. канали за сваляне на музика?

  • Няма нищо лесно на този свят. Целия процес на намираме протече по следния начин: Слушах арменски радиа ( Lav FM , Hye Fm ). Намерих класации за най-популярни и най-задържали се в Топ 40 песни. По – трудното беше да ги намеря в добро качество в интернет. След като подбрах песните, започнах да ги слушам постоянно в свободното ми време за да мога да филтрирам песните и да подбера най-добрите.  Моята сфера е хип-хоп музиката, която е доста далеч от арменската, но имах голямо желание за осъществяването на тази моя идея. Отне ми 2 месеца само за подбор, а след това микс и мастъринг (изравняване на звуковите нива между песните).

Песните в диска са с подчертано забавен характер, но ако се вслушаш в текста – в някои от тях гори патриотизмът на арменците. По музиката или по текста ги избра?

Прочетете цялото интервю в сайта, категория Дейности

На 25 юни т.г. в Пловдив се проведе среща на отг. редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“ – Хрипсиме Ерниасян и преподавателския колектив, който участва и подкрепя проектът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“:

ПЛОВДИВ – ОТ МУЛТИЕЗИКОВ И МУЛТИКУЛТУРЕН ЦЕНТЪР НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ ДО ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Ръководител на научния колектив е доц. д-р Борян Янев*.

Темата на проекта включва проучвания от областта на културологията, историята, образованието, езикознанието, литературознанието и се фокусира върху специфичните мултиетнически взаимоотношения, традиционни за град Пловдив, превърнали го в европейски пример за цивилизационно развитие на базата на културното многообразие. Сред събитията, свързани с този проект са организиране на: уъркшопове, работни срещи и публични лектории по темата на проекта.

Една от тези срещи бе свързана с темата за възникването на Арменската общност, арменското училище, организационен живот и др. в град Пловдив. Поканата към нашата редакция бе отправена от доц. Мая Тименова-Коен, и с нейното любезно домакинство панорамното представяне на нашата общност в Пловдив плавно премина в „арменско гостуване“. Без никаква предварителна нагласа, че поднесеното ще бъде едно сухо изказване и аудиторията след това ще си тръгне, срещата премина при неочакван, за нас, интерес. Това показаха и въпросите, които академичния колектив задаваше, и с които подсказваше, че внимателно е слушал дори и най-малките детайли от лекцията.

Четете по-подробно в сайта, категория – Дейности

С АРМЕНСКИ СПЕКТАКЪЛ ВИС „Еребуни“ и танцова група „Нърени“ се представиха в БУРГАС

Културния дом на нефтохимика в Бургас бе домакин на вълнуващ концерт-спектакъл на 18 май 2019 г., в който участваха самодейните колективи към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив. Със съдействието на Община Бургас и по покана на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) клон Бургас, в съботния майски ден се проведе концерт, посветен на 113 години от създаването на AGBU.

ВИС „Еребуни“, с художествен ръководител Ардаш Ерниасян, се представи с обновен репертоар, в който новите изпълнения на солистите Хари Шишманян, Марина Спасова и Хованес Караохлуян добавиха едновременно разпознати и емоционално обогатени щрихи към богата ни музикална култура, която може да бъде изразена по най-превъзходния начин чрез сърцето и езика ни.

Със силни овации  публиката възнагради танцова група „Нърени“.  „Пармани“ и историческия танц „Муш“ доставиха визуално и музикално удоволствие не само заради сполучливото творческо решение на хореографа, но и заради професионално изградените и изпълнени с много чувство танци.

Четете по-подробно за концерта в гр. Бургас в сайта – категориите „Танцови групи“ и ВИС „Ерребуни“

„ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив е партньор

на Изложбата Мост-Между-Културите

Тя ще гостува в пет града на България от март до септември 2019 и в ООН Женева през есента на 2019 г.

От 1 до 10 май т.г. в галерия „Тракарт“ в Пловдив ще можете да видите вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина и Борис Борисови. Изложбата отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива вече трета година.

Междукултурният младежки проект „Мост-Между-Културите“- летен лагер за деца, реализиран с помощта на община Стара Загора доказва, че съвместните усилия на неправителствения сектор,

общинските институции и фирмите от региона могат да създадат добро партньорство, което да дава добри плодове.

На снимката:

Участниците от „Парекордзаган“ клон Пловдив на „Мост между културите“ – 2017 г., Мелани Папазян и Ани Геворгян, заедно с организаторите: Ангелина Владикова, Председател, Свелана Караджова, член на УС, йеродякон Петър Граматиков, Председател на BRIDGES, доктор на Вселенската православна църква, главен експерт по религиозни въпроси в Община Пловдив

През 2016 и 2017 г. инициативата е осъществявана само с български младежи, но през 2018 г. е успешно надградена в международен аспект. Две от организациите, част от глобалната мрежа на URI Europe – „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) и URI Netherlands CC в партньорство с Община Стара Загора реализираха първото международно издание на „Мост-между-културите“.

Проектът се проведе в две части, с 18 деца от България и Холандия, като участниците прекараха заедно по 4 дни във всяка една от държавите. Групата се събра първо в Стара Загора от 16 до 20 юли и продължи с Хага от 27 до 31 юли 2018 г. Партньори в начинанието за втората част бяха Ethics Education for Children – Arigatou International и CERITA.

Изложбата представя отделни знакови моменти, емоции, преживявания от дните заедно, показва как 18 младежи от България и Холандия имаха възможността да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности.

Историята на съвместното съжителство през погледа на професионалните фотографи Калина и Борис Борисова дават отговор на много въпроси и ни помагат да видим смисъла да градим мостове.

В периода 15-22 октомври 2018 г. изложбата бе представена в Народното събрание на Република България със съдействието на зам.-председателя г-н Емил Христов и народните представители г-н Радостин Танев и г-н Милен Михов (който лично приветства и откри събитието). След изключително успешното приемане и широк отзвук на изложбата “Мост-Между-Културите” в Парламента, 22-те пана поемат на път към нови предизвикателства в пет града на България.

Тази година фотоизложбата гостува в градовете, откъдето са децата, участвали в трите издания на проекта – Стара Загора, Велико Търново, Русе, Пловдив, Белица.

 Пловдив като европейска столица на културата е важна част от турнето на изложбата. Тя ще е експонирана в културен център-музей ТРАКАРТ от 1 до 10.05.2019 г. От Арменската общност, с активното съдействие на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) и на г-жа Хрипсиме Ерниасян – прекрасните ни домакини и партньори в Пловдив, активно се включиха в организацията и подготовката на официалното откриване на изложбата.

То ще се състои на 9 май от 17,30 ч. като след него гостите ще могат да се насладят на пъстра палитра от музикални изпълнения на хор „Евмолпея“, цигуларката Нина Куюмджиян и арменските танцови формации към  „Парекордзаган“ клон Пловдив – юношеската танцова група „Йеразанк“, детската танцова група „Астхигнер“ и танцова група на майките „Нърени“, с хореограф Анжела Везирян – Начева и солисти от вокално-инструментален състав „Еребуни“ към „Парекордзаган“ клон Пловдив с художествен ръководител Ардаш Ерниасян – Марина Спасова, Хованес Караохлуян и Хари Шишманян.

Водещи на събитието ще бъдат Мелани Папазян, Ани Геворгян и Габи Докова нашите момичета от Пловдив, които достойно представят арменската общност в проекта.

През целият ден на 9.05. в ТРАКАРТ ще се провеждат обучения и лекции за младежи, посветени на толерантността, под вещото ръководство на  о. Петър Граматиков, главен експерт по религиозните въпроси към Дирекция “Социална политика”, община Пловдив. Ще се проведат и няколко дискусии, ориентирани към диалога и междурелигиозното партньорство.

Специално за случая ще пристигнат някои от партньорите ни по проекта от URI Холандия, които и тази година ще са част от инициативата.

Изложбата „Мост-Между-Културите“ в Пловдив е свидетелство като ползотворно си партнират различни религиозни общности в града.

ОАБС „Парекордзаган“ Пловдив чества 113 години от създаването на организацията и представи

Кулинарно-културно изложение на талантливите пловдивски арменци

На 14 април т.г., в Пловдив се провежда първият по рода си Благотворителен културно-кулинарен базар, организиран от самодейците към „Парекордзаган“ -Пловдив.

Тържественото влизане на Иисус в Ерусалим по килим от палмови клони, възходяща ослица е било присъединено от възгласите на народа „Осанна, осанна“

Безспорно това е голям празник за християнството по целия свят. Пловдивската арменска църква отбеляза в препълнения храм този цветен празник. Духовния пастир отец Храч Мурадян благослови върбови клонки, последва Благославяне на деца. На този ден към всеобщият християнски празник добавихме и нашата обединена вяра и любов към това, което Иисус ни е оставил в заветите си.

Почетохме вековните арменски християнски традиции, които винаги са вървели ръка за ръка с арменското ни културно наследство. То е съхранено чрез арменската ни църква, танци, песни, трапезата. А това, че сме обединени показа и участието на танцова група „Наири“ от гр. София, арменските организации ХОМ и Хоменътмен (със специалното участие в подготовката на соленки от малките скаути), приятели и близки.

Тържеството започна с уводните думи на отец Харч Мурадян. Официален гост на събитието бе и Председателят на пловдивското Арменско църковно настоятелство г-н Бердж Джаникян, Председателят на „Парекордзаган“ Пловдив г-н Рупен Чавушян, Сърпухи Дерандонян, Председател на „Парекордзаган“ клон Хасково, членове на арменските организации, сънародници, приятели на нашата арменска общност и от град Хасково.

Благотворителният културно-кулинарен базар става реалност благодарение на Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“, с благословията на нашия обичан отец Храч Мурадян, участниците в самодейните групи към „Парекордзаган“ клон Пловдив и на доброволците, нашите съмишленици и близки, много от които се включиха дори без да чакат покана.

Базарът бе организиран в полза на самодейните групи към „Парекордзаган“ клон Пловдив, а средствата, реализирани от щандовете с кулинарни блюда, предмети и книги ще бъдат предоставени за ушиването на нови костюми.

Възхитително и с много грация три танца представиха танцьорите от „Наири“ от гр. София с художествен ръководител Емма Шахинян. Заслужени аплодисменти получиха и танцьорите от „Йеразанк“ и „Наири“, които представиха наред с познатите, и нови танци – „Хай Ахчиг“ и „Хин Файтон“, а малките танцьори от „Астхигнер“, в разширен вече състав, събраха многото спонтанни възгласи и одобрение от публиката с новият танц ,,Сасна Бар“. В последното си участие танцовите групи на „Парекордзаган“ дебютираха с нов танц ,,Муш“ преди по-малко от месец, а сега отново успяха да ни изненадат с три нови танца.

В отговор на тяхното старание бе и препълнената до краен предел зала, нестихващите овации и успех на Благотворителното мероприятие, с което публиката им се отблагодари.

Организаторите сърдечно благодарят на участниците дарители в Базара: Арменско църковно настоятелство, Елизабет Кюрегян, Нели Марашлян, Ноеми Бохосян, Веселина Чавушян, Алина Алтунян, Криси Пивазян, Сета Йозгатлян, Хайгануш Бюлбюлян, Варта Крикорян, Силвия Джамджиян, Сладкарница „Канела“ – Филяне Казанджиян, ХОМ Пловдив, Хоменътмен Пловдив, Хрипсиме Ерниасян, ОАБС „Парекордзаган“- Пловдив, Еранухи Алтунян, Ирина Андре Чавушян, Неделина Мънацаканян, Астхиг Шахинян, Аракси Мъгърдичян, Мари и Варти Гарабедян, ОАБС „Парекордзаган“-Хасково, Искухи Куюмджиян, на конферансието Марина Спасова, на солистите на ВИС ,,Еребуни“ и на музикалното оформление – Ардаш Ерниасян.

Специална благодарност самодейците от тановите групи на “Парекордзаган” клон Пловдив отправят към Емма Шахинян и ръководената от нея танцова група “Наири”, които пристигнаха от гр. София за да подкрепят инциативата.

Базарът продължава онлайн, от Фейсбук страницата на AGBU Plovdiv и ՀԲԸՄՆռենիԵրազանքԱստղիկներՊարախումբեր (на танцовите групи към AGBU Пловдив).

Можете да се включите, ако не сте успели на 14 април.

ЕЛА ДА ТАНЦУВАМЕ КОЧАРИ

Сдружение АРМЕНСКА ОБЩНОСТ – ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРА:

ЕЛА ДА ИГРАЕМ КОЧАРИ!

ЗАПОЧВАМЕ уроците:
Всяка сряда (от 11 април 2018 г.) от 18:00 ч. в Арменския културен дом ще учим как се танцува Кочари!

Хореограф: Анжела Везирян.

На 26 май 2018 г. (събота) пред Дома на народната армия ще играме Кочари – всички заедно, като част от Световната арменска инициатива, посветена на 100 години от създаването на Първата независима република Армения!

Вход свободен за всички желаещи, независимо от възраст пол или националност!

aripariqochari.com
https://www.youtube.com/watch?v=Ypt_-wQQ1x0

Към тази инициатива се присъединяват и сънародниците ни от Хасково.

ЗАПИСВАНЕТО ЗА ЛАГЕР ХАЙЛЕР-2018 ЗАПОЧНА!

Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ поздравява новоизбраният президент на Армения – Армен Сарксян с встъпването му в длъжност

Този важен момент се случва във време, когато нашата страна е изправена пред много сложни регионални и глобални предизвикателства, както и вълнуващи възможности за просперитет. Тъй като отбелязваме нова ера в управлението на нашата република, съгласно ревизираната конституция, приета през 2016 г., ние виждаме голям потенциал за напредък, който ще изисква динамично ръководство и сътрудничество между всички страни.

С преминаването към парламентарна система новият президент на Армения поема ролята на държавен глава, отговарящ за стабилността и приемствеността на националните ни институции. Ние вярваме, че президента Сарксян ще изпълни успешно тази важна роля, за да отрази ефективно колективните аспирации на нашия народ и нашите общи ценности и идеали.

AGBU също така благодари на екс-президента Серж Саргсян за годините на отдаденост и служба на нацията, за осигуряване на лидерство в критични времена, започвайки с движението в Арцах до наши дни. По време на управлението на Серж Саргсян, AGBU продължи дългогодишната традиция да работи с ръководството на Армения, за да развива по-успешно дейности в областта на образованието, изкуствата, както и социалните и хуманитарните услуги.

AGBU се надява да продължи да работи конструктивно с лидерите на Република Армения в полза на нашата глобална нация. Само в тясното сътрудничество между кабинетите на президента, Парламента, министър-председателя и Църквата могат да се защитят по най-добрия начин интересите на нашата нация и нейните хора.

МЕДАЛ ЗА ЗНАЧИТЕЛЕН ПРИНОС

На 21 септември 2017 г. по случай 26-годишина от обявяването на Независимостта на Армения, Председателят на AGBU (Парекордзаган) в Армения – Васкен Якубян бе удостоен с „Медал на благодарността“ от президента на РАрмения за значителен принос в развитието на връзките между Армения и Диаспора и за продължителна служба в името на арменската нация.

На същия ден, по повод Деня на Първата република, за значителен принос в развитието на връзките между Армения и Диаспора бе награден и Ваче Габраш, член на Централния борд на AGBU с медал „Мовсес Хоренаци“, предоставен му по-рано през май т.г.

Добротворството, което лежи в основата на всеки един мотивиран член на Парекордзаган”, е начин на живот, често дори има приоритет преди семейството, безсънни нощи и морално удовлетворение.

Поздравяваме Васкен Якубян и Ваче Габраш за тази награда. Желаем им здраве, сили да продължат напред и нека винаги да тържествува добротворството с такива ярки примери.

Програмата на AGBU – ОТКРИЙ АРМЕНИЯ –

DISCOVER ARMENIA 2017

За първи път България имаше представители в програмата

Да се свържем по-дълбоко с арменската земя и нейните хора в едно невероятно триседмично пътуване, изпълнено с посещение на забележителности, трупане на опит в обществените услуги и културно- обогатяващи дейности – това е целта на AGBU програмата Discover Armenia (Открий Армения). Всяко лято младежи на възраст 15-18 години създават своите трайни спомени в Армения и се връщат в къщи завинаги преобразени, с повишено уважение към своето наследство и с по-голямо чувство за отговорност към своята общност.

Разгледай Армения и посети Арцах, помогни за изграждането на домове, посети сиропиталища и сервирайте топла храна в центрове за възрастни на AGBU, изкачи се на върха на планината Арагац в Армения, наслади се на първокласното водно пространство на Армения – езерото Севан, научи арменски танци и вземи частица познание от арменското изкуство – тогава си изпълнил една важна мисия в твоя живот – да видиш себе си в Армения!

Кристално чистия въздух, индивидуализмът в кулинарията, очарованието на историческите и културни забележителности на Ереван – един от най-старите градове в света, столицата на първата християнска държава, богатата на културни и природни забележителности страна… Това бе събрано в очите и усмивките на Моника, Ирина Андре и Ерика, момичета от Пловдив, които бяха първите участници на „Парекордзаган“ от България в програмата на AGBU – Discover Armenia.

Три седмици пълни с впечатления, едно от други по – пъстри и вълнуващи.

Задължително трябва да споменем, че за да участваме в тези невероятни програми на AGBU за пореден път ни помагат две изключителни момичета от Пловдив, възпитанички на колежа „Мелконян“ в Кипър, несъмнено пропити от родолюбие и патриотизъм, който „Парекордзаган“ възпитава чрез своите Образователни програми и проекти – Хрипсиме Нурикян и Силвия Гелгелян. За втори път (2013 г., 2016 г.) те организират Благотворителен бал, който със своята елегантност и изтънченост, набира известност и успява да осъществи целите си в рамките само на една вечер, а именно – да осигури средства за деца и младежи, които да заминат в Армения и да почувстват със сетивата си топлината на изконните арменски земи и нейните хора. Така в продължение на четири години, благодарение усилията на тези момичета и на даренията на нашите родолюбиви сънародници тринадесет деца и младежи посетиха Армения по различни програми на AGBU и Министерството на диаспората на Армения: 2013 г.: „AGBU Musical Armenia“ – Анахит Татеосян, Агоп Татеосян и Елиз Гагосян, 2013 г.: Младежки форум, организиран от Министерството на Диаспората за подготовка за отбелязване на 100-годишнината от Арменски геноцид по света – Крикор Аракелян,  2014 г.: – сакутски лагер в Дилижан „AGBU Antranik Scout Camp“ – Армине Бадваганян и Сара Сарян, 2014 г.: Лятна стажанска програма в Ереван „AGBU YSIP“ – Лилит Шахинян, 2014 г. – Младежки форум в Ечмиадзин – Сарко Саркисян, 2016 г.: „Ари Дун“ – Давид Гарабедян и Гарабед Казасян, 2017: Открий Армения „AGBU Discover Armenia“ – Ирина Андре Чавушян, Моника Шишманян и Еранухи Алтунян.

Значителна подкрепа за да получат тези програми популярност в България имаме и от Центъра ни в Ню Йорк – личната заинтересованост на Директора за работа с клоновете по света – Анита Ансерян, както и на Директора на програмата AGBU Discover Armenia  – Хермине Дузян. Без тяхната подадена ръка и доброжелателство не бихме могли да осъществяваме така желаните планове в тази дестинация.

Подробно четете в брой 196 на вестник „Парекордзагани Цайн“ и в Категория ДЕЙНОСТИ.

47 от 50 щата в САЩ признаха Арменския геноцид

В четвъртък, 24 август 2017 г. щата Айова, САЩ, стана 47-ия щат, който призна Арменския геноцид, чрез подписаната от Ким Рейнолдс, губернатор на щата, Декларация.

По време на официалната церемония по подписването, на която присъстваха лидерите на ANCA-ER и групи за Защита правата на човека, включително представители на иракския Християнски съвет за хуманитарна помощ, проектът „Филос“ и „Айова за Армения“, губернаторът Рейнолдс обяви също, че м.  октомври 2017 г. ще бъде „Месец на информираност за Армения” за жителите и щата Айова.

Церемонията, която беше предавана на живо на страницата на ANCA във Facebook, приключи с молитва, изпълнена от преподобния отец Тадеос Барсегян от Арменската църква “Сурп Сахаг” в Минесота, която е най-близката арменска църква, която обслужва армено-американската общност в Айова.

“Парекордзаган” клон Пловдив ще представи скоро в Пловдив филмът „Воскан Йереванци“

Хиляди арменски ръкописи са написани преди XV век, след когато изобретената от Гутенберг печатна преса осигурява нов технологичен пробив за бъдещия напредък на човечеството. Арменците, които по онова време не са били свободни, успяват да използват тази технология за отпечатване на книги на хиляди километри от Европа.
През 1512 г. Агоп Мегабард създава първата арменска преса във Венеция. Половин век по-късно Абгар Дъбир, идвайки в Рим, за да потърси подкрепа за освобождението на родината си, разработва понятието “родословна книга” – национална идентичност, поддържана чрез печатни произведения.


Един от резултатите на тези усилия е разпространението на арменските печатни преси в Османска Турция и Персия, предхождащи тези на турците и персите.
Филмът „Воскан Йереванци“, пресъздава тази епична борба за печат на арменски книги през XVI-XVII век. Централният герой на филма е Воскан Йереванци, който става първият арменски преводач на Библията. Арменският католикос Пилибос I Агбакеци го назначава през 1634 г. за игумен на манастира “Св. Саркис” в Уши (дн. Армения), където е изучавал латински език, философия, геометрияа и астрономия от доминикански монах Паоло Пиромали.
Йереванци отпечатва арменската Библия през 1668 г. в Амстердам, Холандия, която е била извън сферата на католическото влияние. Той пристига на холандското пристанище през 1664 г. и поема ръководството на печатарската работилница “Сурп Ечмиадзин и Сурп Саркис”. Между 1664 и 1669 години отпечатва 14 арменски книги, включително „Книгата на историите“ – първата печатна книга на арменския историк Аракел от Табриз (1669). Той и неговите ученици Гарабед Андрианаси и Охан Ереванци започват отпечатването на Арменската Библия на 11 март 1666 г. Воскан премества печатницата си в Ливорно, Италия, през 1669 г. и три години по-късно в Марсилия, Франция. Той ще отпечата там още осем книги, включително и първия математически учебник, който също е първият печат в модерния арменски език, озаглавен “Изкуството на смятането” (1675).

Библията от Воскан Йереванци се състои от 1464 страници, представени в две колони (2924 колони) и 159 изображения. Издадени са 5000 копия.

Приключи летния лагер на „Парекордзаган“ клон Пловдив – „ХайЛер-2017“

Тази година отново се проведе летния лагер на  „Парекордзаган“ клон Пловдив – „ХайЛер-2017“ във вилно селище „Вивиана“, разположено в Родопите, на Цигов чарк. Едно прекрасно кътче сред природата.

Въпреки неочакваните дъждове и климатични изненади, програмата на лагера не претърпя промени, а децата имаха разнообразни и изпълнение със състезателен дух задачи.

Освен вероучението, което се провеждаше от Нерсес Кетикян, образователната програма на арх. Алварт Бадваганян чрез AVC ( Арменския виртуален колеж) и практичните занимания, която тя им бе подготвила, децата рисуваха, научиха арменския танц „Кочари“ с Лилит Хайрапетян, пресъздаваха творческите си идеи върху предмети и текстил, играха на воля. Всеки ден от лагерната седмица аниматорите провокираха уменията им да се организират в екип и да се състезават отборно в разнообразните игри, които ръководството на лагера бе подготвило.

Четете подробности и разгледайте снимки в Категория Съботно училище.

 
Конкурс за детска рисунка, свързана с лагер „ХайЛер-2016“

До всички деца, които участваха в лагер „ХайЛер-2016“,
който се проведе от 27 август до 3 септември 2016 г.

на Цигов чарк

Очакваме вашите нарисувани преживявания.

Разкажете ни чрез боички и цветни моливи за едно Ваше приключение, което сте преживяли на лагер „ХайЛер-2016“

Приготвили сме Ви и награди:

Голямата награда – безплатно участие
на лагер „ХайЛер -2017“.
II място – таблет
III място – два билета за 3D филм
в кино салон и град по избор

Всеки участник ще получи поощрителна награда. Срок за изпращане на рисунките –
30 март 2017 г.
Адрес: Пловдив 4018, бул. „Източен“ 80 Бизнес център Микрон, офис 101
e-mail: agbu.voice@gmail.com
тел. 032/262 396
Няма да се оценяват рисунки,
получени по e-mail.

Хрант Динк: Арменския глас на безгласните в Турция

Днес, 19 януари 2017 г., се навършват 10 години от убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк.

Динк бе застрелян от млад турски ултранационалист пред офиса на вестник „Агос“, на който той бе главен редактор. Изминаха десет години, а разследването на убийството още не дава категорични отговори… Но блестящото наследство на Динк остава, въпреки сеизмичните трусове в Турция през годините след убийството му.

Динк безстрашно постави чувствителни въпроси за Арменския геноцид в крехката атмосфера на Турция през 2000 г. Той бе кормилото на „Агос“, седмичен двуезичен вестник, който създаде през 1996 г. Много скоро вестникът попадна в публичното пространство и бързо предизвика смут в Турция.

За „Агос“ Динк казваше, че е имал за цел да бъде „прозорец и врата“: „Арменската общност, която досега е била затворена, пожела да се отвори към външния свят. Една от основните ни цели е да се отвори арменската общност за обществото като цяло. Средство към това беше „Агос“, предизвикателството на арменците в Турция“. Свидетелствата за хилядолетното Анадолско арменско наследство не могат да бъдат изтрити. Динк разби стереотипите на Арменската диаспора за турските арменци като „затворници или ренегати“, разби табутата и постави на открито предразсъдъците и дискриминацията.

Убийството на Динк не дойде от нищото – това бе предизвестена смърт. Гневената кампания от страна на турските националисти помрачиха последните години от живота му. Лешоядите започнаха да кръжат над него, след като Динк оповести своето откритие през 2004 г., че Сабиха Гьокчен, осиновената дъщеря на Ататюрк, е бил арменка, останала сирак и изтръгната от сиропиталище в Източен Анадол. Той беше подложен на заплахи за живота си, медиите го очерниха, последваха серия преследвания на основание скандалния член 301 за „обида на турската идентичност.“

Днес се прекланяме пред пионерски живот на Динк – един живот, който все още е пътеводната светлина в тъмните времена – 10 години след убийството му.

ПО ПerebuniОВОД: 25 години от обявяването на Независима Република Армения,

110 години от създаването на “ПАРЕКОРДЗАГАН”

и 45 години от основаването на ВИС “Еребуни”

Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган” клон Ямбол и клон Русе

ВИ КАНЯТ

на  1 октомври 2016 г. в град ЯМБОЛ от 17:30 ч. в залата на Община Ямбол

и на 15 октомври 2016 г. в град РУСЕ в Пленарната зала на Община Русе от 18:00 ч.

на концерт

на Вокално – инструментален състав “Еребуни”, към ОАБС “Парекордзаган” клон Пловдив

Мероприятията са организирани от ОАБС “Парекордзаган” клон Ямбол, Арменско църковно настоятелство при храм “Сурп Агоп” -Ямбол, съвместно с община Ямбол и ОАБС “Парекордзаган” клон Русе, съвместно с Община Русе.

гърдиa_ormandjian

СБОГУВАМЕ СЕ

С АГОП ОРМАНДЖИЯН

Журналист, преводач, преподавател по Арменистика и кавказология към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет, общественик.

Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, след което специализира Арменски език и литература в Ереванския държавен университет. 38 години работи като кореспондент, редактор и сътрудник в централната българска преса. Седем години работи като заместник и главен редактор на вестник „Ереван“ в София.  Има над 2100 публикации в българската и чуждата преса. Агоп Орманджиян е заемал поста на шеф на дирекция „Публикации“ в Международния информационен център за история на Балканите и Средиземноморието на ЮНЕСКО.  До последно работи като хоноруван преподавател в специалност Арменистика и Кавказология към Факултета по класически и нови филологии. Агоп Орманджиян има изследвания и публикации, посветени на арменските източници за българската и балканската истории. Автор е на сборника „Арменски пътеписи за Балканите XVII – XIX в.“ и на двутомен арменско-български учебен речник. Също така има редица научни и научно-информационни публикации в алманаха на Българската академия на науките и в СУ „Св. Климент Охридски“. Има 30 години опит като преводач, трудовете му включват 32 арменски и български заглавия от художествената и научно-популярната литература, включително класиците на арменската литература – Раффи, Тотовенц, Ширванзаде, Махари, Даштенц, Агатангелос и други. Съставил е и публикувал речник на арменските имена. Последният му труд е превод на арменски език на българския епос под заглавието „Крали Марко“, който предстои да бъде публикуван в Армения. Агоп Орманджиян е член на Съюза на българските преводачи и на Съюза на писателите в Армения.

Преди 12 години, своите първи крачки вестник „Парекордзагани Цайн“ направи с неговият методически и практически опит. Той бе член на редколегията на вестника.

С неговите съвети и журналистически усет, напипал пулса на нашата съвременност, изградихме и утвърдихме общночовешките ценности, на които да подчиним общата ни работа. Уверено ни поведе по утъпканата пътека на съвременната медия към легализиране на нашите цели. Първият ни национален  успех, Наградата на Съюза на журналистите в България, който вестникът ни получи през 2015 г., бе признание и за него!

През последните 15 години ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив и  вестник „Парекордзагани Цайн“ реализира повече от 15 негови проекта, сред които са издадените негови преводни литературни книги: „Зовът на орача“(2003 г.), „Загадката Зангезур“(2012 г.), „Зовът на бездните“(2008 г.), „Арменски именник“(2000 г.), „Анна Сароян“ (2005 г.), „Династокрацията на Армения“ (2014 г.), „Сред развалините“ (2015 г.) и проекти през последната година, които още не са отпечатани.

Дълбоко сме покрусени от загубата му. Нека почива в мир!

ЗАПОЧНА ЗАПИСВАНЕТО ЗА СЪБОТНОТО УЧИЛИЩЕ НА „ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив

sab_school

ЛАГЕР „ХайЛер“ – ПЛОВДИВ – 2016

Колаж

Лятна програма за взаимоотношения Париж

erebuni

Олимпиада

Pokana2 криви.cdr

Afish 6umen_ криви

ՆԱԽԱԳԱՀ ՊԵՐՃ ՍԵԴՐԱԿԵԱՆԻ ԿՈՉԸ՝ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԲԱՐԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԻՈՒԹԵԱՆ ՀԻՄՆԱԴՐՈՒԹԵԱՆ 110-ՐԴ ՏԱՐԵԴԱՐՁԻՆ ԱՌԻԹՈՎ

ПечатПЕРХ-СЕДРАКЯН

Հայկական Բարեգործական Ընդհանուր Միութեան Հիմնադրութեան 110-րդ տարեդարձը, կը դիմաւորենք հպարտութեամբ եւ նոր մարտահրաւէրներու դիմաց, Միութեան համազգային առաքելութիւնը  արդիւնաւորութեամբ յառաջ տանելու ծանր պատասխանատուութեան գիտակցութեամբ:

Այս տարի նոյնպէս, կը նշենք Հայաստանի ու Արցախի անկախ հանրապետութիւններու զոյգ  25-ամեակները ու Հայկական Ցեղասպանութեան 100-ամեակի աւարտին,  կը թեւակոխենք մեր ազգի կենսունակութեան ու իրաւատիրական պայքարի նոր դարաշրջանը:

Մինչ փայլուն ապագայի հեռանկարներով, ազգովին կը գտնուինք բարգաւաճումի, անհատական փայլուն իրագործումներու, բարեկեցութեան եւ միջազգային շրջանակներու մէջ ճանաչումի բարձրակէտի մը վրայ, մեր դէմ ունինք ծանր հրամայականներ, թէ հայրենիքի եւ թէ սփիւռքի մէջ, որոնք դիմագրաւելու համար անհրաժեշտ է մեր կարելիութիւններու միաւորումը եւ դիմադրական կամքի լարումը:

Կը գտնուինք անկիւնադարձային հանգրուանի մը առջեւ: Իրատեսութեամբ կ’արժեւորենք անցնող յատկապէս քսանհինգ տարիներու մեր համազգային գործընթացը, իր իրագործումներով,  յաջողութիւններով եւ թերացումներով: Մեր սփիւռքներու եւ համաշխարհայնական նոր իրականութեան մեզի ընձեռած առաւելութիւններուն ու հրամայականներուն լոյսին տակ, կ’որդեգրենք համապատասխան կազմակերպչական կառոյց եւ գործելակերպ, նաեւ կը մշակենք ընդլայնուած գործակցական յարաբերութիւններ:

Մեր գխաւոր մարտահրաւէրները կը նկատենք՝

Միջին Արեւելքի մէջ տիրող անկայունութիւնը, որուն կործանիչ երեւոյթներէն վերջինը  Սուրիոյ շարունակուող տագնապն է: Անիկա, միջազգային եւ շրջանային քաղաքական խմորումներով ու զինեալ հակամարտութիւններով, կը շարունակէ կազմալուծել մեր աւանդական սփիւռքի հայրենամերձ համայնքները: Այս իրադրութեան դիմաց, մենք թափով կը շարունակենք  մարդասիրական օգնութիւն կազմակերպելու եւ մեր ազգակիցներու կարիքներուն հասնելու աշխատանքները:

Ազրպէյճանական ուժերու կողմէ Լեռնային Ղարաբաղի դէմ յաճախակի եւ ծաւալուն դարձող ռազմական գործողութիւնները, որոնք կը վտագեն Արցախի եւ Հայաստանի ապահովութիւնը, կը թելադրեն մեզի ըլլալ զգօն եւ անդուլ կերպով ի գործ դնել մեր ճիգերը եւ կարելութիւնները, զօրացնելու համար հարենիքի անվտանգութիւնը ապահովող կառոյցները եւ աշխատանք տանիլ, միջազգային դիւանագիտական եւ հանրային շրջանակներուն մօտ իրազեկ եւ զօրակցական տրամադրութիւն մշակելու ուղղութեամբ:

Աշխարհի տարածքին, սփիւռքի համայնքները կը դիմագրաւեն ինքնութեան պահպանումի եւ կարելիութիւններու միաւորումի հրամայականը: Համայնքային աւանդական կառոյցներու արդիւնաւորութիւնը նուազած է իբր հետեւանք արեւմտեան եւ արեւելեան նոր սփիւռքներու հոլովոյթին եւ սերնդափոխութեան: Նոր սերունդը, առաւելաբար արհեստավարժ եւ գործարար երիտասարդութեամբ, ինքզինք  կը բնորոշէ իր ասպարէզային եւ ընկերային մրցունակ շրջանակի յատկանիշներով ու կենցաղով եւ հետզհետէ կը հեռանայ իր ազգային ինքնութենէն: Մինչ կը շարունակենք մեր ինքնութեան եւ մշակութային ժառանգութեան պահպանումին նուիրուած մեր ընթացիկ նախաձեռնութիւնները, մեր նոր ծրագիրները եւ գործունէութիւնները ուղղուած են այդ երիտասարդութեան մօտ վերարծարծելու իրենց ազգային ինքնութեան բնածին գիտակցութիւնը, ազգային ու հանրային կեանքի մարզերու եւ հայրենիքի բարգաւաճումին նպաստող նախաձեռնութիւններու մասնակից դարձնելով զիրենք: Միաժամանակ, նաեւ յայտնաբերելով ու քաջալերելով յաջող, բարձրորակ իրագործումներ, որոնք ազգային հպարտութիւն կը ներշնչեն անոնց:

Առանցքային կը նկատենք նաեւ Հայաստանեայց Առաքելական Եկեղեցիին եւ մանաւանդ երիտասարդութեան հոգեւոր եւ ընկերային  կարիքներուն ի նպաստ անոր դերին զօրացումը: Որովհետեւ մեր պատմութեան ամբողջ ընթացքին եւ այսօր,  գործնապէս, Հայ Եկեղեցին այն կառոյցն է, որ հայրենիքէն ներս թէ աշխարհի տարածքին, ներկայ ու գործօն է եւ կրնայ առաջնորդ դեր կատարել մեր բոլոր համայնքներուն մէջ:

Մեր առաքելութեան մղում տուող «Մէկ Ազգ Մէկ Ժողովուրդ» հասկացողութիւնը, Հայաստանը, Արցախը, Հայ Եկեղեցին եւ հայկական սփիւռքները միաւորող նշանաբանն է: Ան միաժամանակ, մեր առաջնահերթութիւնները, պատասխանատուութիւնները եւ ուժականութեան աղբիւրները բնորոշող գաղափարաբանութիւնն է:

Մենք հպարտ ենք  մեր միութեան աւելի քան հարիւրամեայ ազգային փայլուն ու արդիւնաւոր գործունէութեամբ: Հաւատարիմ կը մնանք մեր հիմնադիրներու «Ընդհանուր Միութիւն» տեսլականին ու անկէ բխող ռազմավարութեան: Որդեգրած ենք արհեստավարժ գործելակերպ եւ մեզի գործակից ունինք արդիւնաւոր ու ծաւալուն նախաձեռնութիւններով, Հայաստանի ու Արցախի բարգաւաճումին եւ սփիւռքներու ուժականութեան սատարող ձեռներէց գործարարներ:

Այս առթիւ սրտագին կոչ կ’ուղղենք մեր երիտասարդութեան ու ազգի բոլոր հատուածներուն, մեր բարերարներուն եւ անդամակցութեան, իրենց ուժերը միացնելու մեր գործընթացին, որպէսզի համախումբ եւ միասնական ոգիով նշենք ազգովին մեզի համար անկիւնադարձային այս հանգրուանը եւ պատուով ու առաւել արդիւնաւորութեամբ յառաջ տանինք մեր ազգանուէր առաքելութիւնը:

ՊԵՐՃ ՍԵԴՐԱԿԵԱՆ, ՆԱԽԱԳԱՀ

Հիմնուած 1906-ին, Հ.Բ.Ը.Մ.ը (www.agbu.org), աշխարհի մեծագոյն ոչ-շահամէտ հայկական կազմակերպութիւնն է: Միութեան կեդրոնը կը գտնուի Նիւ Եորք, Ամերիկայի Միացեալ Նահանգներ: Հ.Բ.Ը.Մ.ը կը սատարէ հայեցի ինքնութեան եւ ժառանգութեան պահպանումին եւ մշակումին՝ կրթական, մշակութային եւ մարդասիրական ծրագիրներով: Միութեան գործունէութիւնները կ’ընդգրկեն տարեկան աւելի քան 500,000 հայեր, աշխարհի տարածքին:

Հ.Բ.Ը.Մ.-ի եւ իր համաշխարհային ծրագիրներուն մասին յաւելեալ տեղեկութիւններու համար այցելեցէք www.agbu.org.

Afish2_ curves

Бе създаден Клуб на младежите към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив

На 9.01.2016 г. с решение на ръководството на „Парекордзаган“ клон Пловдив (от м. декември 2015 г.) се учреди Клуб на младежите към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив по инициатива на г-жа Аракси Мъгърдичян- почетен член на  „Парекордзаган“ клон Пловдив.

Младежки клуб AGBU Пловдив Глава (2)На първата сбирка на групата ( 16.01.2016 г.) се избра ръководство в състав: Председател – Анахид Татеосян (участвала в програмата на AGBU Musical Armenia 2014 г.); зам. председател – Татеосс Татеосян (участвал в програмата на AGBU Musical Armenia 2014 г.); секретар-касиер – Надежда Ненкова.

Клуба има свой Правилник, одобрен от ръководството на „Парекордзаган“ клон Пловдив и в него  членуват 14 младежи на възраст от 14 до 29 години.

На 6.02.2016 г. в клуба на „Парекордзаган“ младежите от Клуба отбеляза с празненство  Пун Парегентан с маски, почерпка, музика и веселие.

Клуба има своя програма, но основната им задача е да подкрепят целите и идеите на „Парекордзаган“.

obiava_Klub Дами

Необикновената Коледна светлина изгря

в Арменския културен дом в Пловдив

Четете в категория СЪБОТНО УЧИЛИЩЕ

640_9c98802a7cd7ed5a9d9dac43f3f373d2

В ПЛОВДИВ СЕ РАЗДАДОХА

ГОДИШНИТЕ СТИПЕНДИИ НА AGBU

Четете в категория ДЕЙНОСТИ

IMG_0535

„100 години с болка в душата”

Това заглавие наистина съвсем сбито и точно изразява чувствата на арменците по целия свят през изтеклото столетие след трагичните и неописуеми по своята жестокост събития от 1915 г. Направеното по размерите си чудовищно посегателство над исконните жители на тази древна земя много по-късно е наречено „първия геноцид на ХХ век”. Всяка година на 24 април потомците почитат паметта на жертвите. Но през тази година, независимо от датата, се прекланяме по един или друг начин пред всички 1.5 милиона загинали.

Един от тези начини беше изнесеният в Пловдив на 07.11.2015 г. спектакъл „100 години с болка в душата”. Той беше представен от Арменски самодеен театър „Проф. Крикор Азарян” – Хасково. В залата на Дома на народната армия почитатели на актьорксия талант на самодейците от Хасково заеха местата си. Театралците многократно са ни възхищавали с емоционалните си изпълнения, тъй като сътрудничеството мужду клоновете на ОАБС „Парекордзаган” Пловдив и Хасково има дългогодишна традиция.

Сценаристът и режисьорът Филип Дерандонян, който е и преподавател в съботното училище на ОАБС „Парекордзаган” в Хасково, предлага наистина забележителен по силата си на въздействие източник – романа „Ереван” на Жилбер Синуе. Сцените се редуват една след друга и държат зрителя в своята палитра от емоции до края на спектакъла./ четете подробности в категория Хасково

   БЛАГОТВОРИТЕЛНО ПАРТИ НА КЛУБА НА ДАМИТЕ

На 14 ноември т.г. клубът на дамите към ОАБС „Парекордзаган” – Пловдив, под ръководството на Аракси Мъгърдичян, организира благотворителна вечеринка в полза на Съботното училище за изучаване на арменски език.

В съботната вечер Арменският културен дом бе пълен с хора на различна възраст, които се радваха на срещата си и на богатата и красиво подредена трапеза, а голям брой от бивши и настоящи ученици на съботното училище създадоха пъстра група от танцуващи на дансинга.

Официални гости на събитието бяха отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския храм „Сурп Кеворк” и г-н Рупен Чавушян, председател на ОАБС „Парекордзаган” клон Пловдив.

20151114_195239_Burst01

Водещи на празничната вечер бяха бивши възпитаници на съботното училище Инеса Геворгян – на арменски език и Сара Сарян – на български език. По тяхна покана духовния ни пастир, отец Храч Мурадян благослови вечеринката и предаде завета на нашата църква – ако отившаш на църква, не трябва да си сам, вземи и детето си, ако отиваш на училище, трябва да поканиш и приятеля си. Само чрез теб другите могат да се доближат до нашите християнски цености, религия и култура, каза отец Храч.

Програмата, която включваше песен и стихчета на арменски език, подготвена от арх. Алвард Бадваганян, преподавател по арменски език в съботното училище, показа талантливите ни деца, които малко бяха малко смутени от многобройната си публика, която бе дошла да подкрепи каузата на Благотворителната вечеринка, а именно – набиране на средства за оборудване и методически материали, нужни за съвременното обучение по майчин език. Въпреки това с ясни гласчета и отчетлив арменски заедно те рецитираха и пяха, бурно аплодирани от присъстващите./ четете подробности в категория Клуб на дамите

2015: ВЕСТНИК „ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН“

с наградата на СБЖ

На 6 ноември т.г., свързан с Деня на народните будители, Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди в „Студио 5” на НДК.

„Днес е един светъл празник да разберем кои са достойните творци в българската журналистика“ – с тези думи водещият, Ивайло Диманов членът на УС на СБЖ, откри традиционното мероприятие на СБЖ.

AGBU VOICE с наградаСПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ получиха редица медийни направления, като радиопредавания, електронни сайтове, кореспонденти, писатели в областта на журналистиката и медиите, фотожурналистика и графичен дизайн, оператори и режисьори.

Сред наградените бе и вестник „Парекордзагани Цайн“ в лицето на неговия редактор Хрипсиме Ерниасян, за поредица материали, посветени на Геноцида над арменския народ./ четете подробности в категория „Парекордзагани Цайн“

Концерт на ВИС „Еребуни“ в София

„Експлозия“ от емоции подари на публиката си ВИС „Еребуни“ на 7 ноември 2015 г. в залата на Руски културно-информационен център в столицата

Erebuni_2015 (3)

„Бяхме, има ни и ще ни има“ бе надсловът, с който домакините – Координационен съвет на арменските организации в София, организира концерт на ВИС „Еребуни“ към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив.

В елегантната амфитеатрална зала, публиката зае своите места в очакване пристигането на Архиерея на арменската църква в България – Н.В.П. архимандрит Исахаг Похосян, Н.П. Арсен Схоян, Посланик на Армения в България и съветника към Посолството г-жа Нели Матевосян.

Цветни прожектори рисуваха игриви точки по сцената, когато след обявяване инструменталистите и солистите на група „Еребуни“ заеха местата си. Първата емблематична песен на групата бе „Ереван-Еребуни“. През годините тя е претърпяла преработки, кавъри, интерпретирала се е според доминиращия стил на времето. Но винаги е била първа песен…„Групата с гордост носи името на старата столица на Армения – Еребуни още от създаването си през 1971 г. в Пловдив“-каза водещата Елиз Гагосян./ четете подробности в категория Еребуни.

ЗАПОЧНАХА ЗАНЯТИЯТА НА СЪБОТНОТО АРМЕНСКО УЧИЛИЩЕ КЪМ “ПАРЕКОРДЗАГАН“ КЛОН ПЛОВДИВ

На 10 октомври 2015 г. започнаха занятията на децата от съботното арменско училище. Първият ден бе посветен на Арменския химн. Получените учебници и помагала от Министерството на Диаспората на Армения ще бъдат в помощ на “Парекордзаган“ (AGBU) клон Пловдив, който полага усилия да превърне учебните занятия в забавни, интересни и привлекателни за децата. Заедно с мултимедийни презентации в първия си учебен час за 2015 -2016 г., децата си припомниха арменската азбука, записаха думичките на арменския химн и запяха заедно.
В процес на прилагане е и AVC (Арменски виртуален колеж), за което “Парекордзаган“ клон Пловдив създаде всички условия за да могат децата да се включат в иновативната мултимедийна програма, създадена от AGBU и д-р Йервант Зорян*, чрез която по-успешно да овладеят майчиния си език.
Арх. Алвард Бадваганян, която води учебните занятия на децата в съботното училище уверено пристъпи в новата учебна година, с подготвените през лятото учебни помагала. В помощ на методическата работа с децта ще бъде и дългогодишния педагог и преподавател по чужди езици – Мери Тутян, член на ръководството на Благотворителния съюз.
20151010_093012
НОВО: Виртуалния колеж AVC (Арменски виртуален колеж- www.avc-agbu.org), е нов метод за изучаване на арменски език – говоримо и писмено, и всеки, който желае, независимо от възрастта, може да получи необходимите знания под ръководството на преподавателя чрез разработената за лесно усвояване на арменския език програма от д-р Йерван Зорян. Тази година съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив ще въведе този метод / четете подробности в категория Съботно училище

Председателят на AGBU Бердж Сетракян ПОЛУЧИ МЕДАЛ II степен НА РЕПУБЛИКА АРМЕНИЯ за „Заслуги към родината“ през изминалата година

На 26 септември т.г., Президентът на Армения – Серж Саркисян присъди на Бердж Сетракян, Председател на „Парекордзаган“ II степен медал на Република Армения.
Г-н Сетракян получи наградата по време на шестото заседание на Държавната комисия за координация на събития за отбелязването на стогодишнината от Геноцид за „Заслуги на родината“ и в чест на неговия принос в организирането и провеждането на възпоменателните събития през последната година, чрез спонсорираното от AGBU, по време на церемония по канонизирането на Светите мъченици от арменския геноцид, световно телевизионно излъчване.

„НА УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ“

На 3 октомври т.г. в Пловдив, ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив организира концерт на вокално – инструментален състав „Еребуни“, на който бе представен диска „На учителя с любов“ – подбрани изпълнения на групата в периода 1974 до 1988 г., събрани от Агоп Дайджанян, основател и първи ръководител на групата от 1971 г.

Времето няма да заличи постигнатото и няма да изтрие споменът за нашия ръководител, учител и мъдър баща, който в последните дни от своя земен път посвети месеци за подготовката на този диск.

Независимо от времето, всеки концерт на ансамбъла започваше неизменно с една и съща песен –„Ереван Еребуни“. Тя така и не остаря, интерпретирана според доминиращия стил на времето и преработвана, но винаги обичана и аплодирана от публиката.

Следваха познатите арменски песни „Ашун“ в изпълнение на Таки Мелконян, „Им хин сер“ – на Симона Пачаджян и Хари Шишманян, Горадз йеразнер – Хари Шишманян. Една от утвърдените песни в периода 1974-1988 г. бе народната песен -„Джейрани бес“. Песента звучеше дълги години от концертните подиуми на цялата страна, в изпълнение на Ардем Бабикян. На концерта в Пловдив тя бе изпълнена в нов аранжимент от младата и талантлива певица Марина Спасова. Вокалната й подготовка бе дело на оперната изпълнителка Силва Долмаян. Петнадесетгодишната Марина е ученичка на съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив има подчертано отношение към арменския език, който владее говоримо и писмено, без да има дори капка арменска кръв във вените си.

12113341_1104847099526604_1900107705400713735_o

ВИС „Еребуни“ представи и част от новите си песни, които са включени в творческия сезон на групата. Даниела Дердерян приповдигна емоционално настроението на публиката с песента „Им анунъ Хайасдан е“, а силна кулминация постави ансамбловото изпълнение на песента „Мен йенк мер сареръ“. Вълната от аплодисменти, с които публиката изрази неведнъж своето одобрение и любов към групата даде на изпълнителите от ВИС „Еребуни“ така необходимата енергия, с която да продължат своята мисия в живота на нашата общност.

Диска, който бе представен на концерта носи заглавие „На учителя с любов“ и се издава благодарение спонсорството на г-н Рупен Чавушян, Председател на „Парекордзаган“ клон Пловдив и на Ованес Марукян, който преработи и подготви песните за издаването им в дигитален формат. Те са от личния архив на г-н Дайджанян, а екипът, който е осъществил записите в този период, днес не е между нас, затова с почит към паметта им и с благодарност към бяха споменати имената им: Кеворк Четинян, ръководител на оркестъра, Саркис Саркисян – аранжимент, Хазарос Иснеян, режисьор на пулт и Мардик Месчиян, артистичен организатор на групата.

Подробности и снимки можете да видите в категория ЕРЕБУНИ

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИЗДАТЕЛСТВО „ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив ПУБЛИКУВА АВТОБИОГРАФИЧНАТА КНИГА НА СУРЕН ВЕЦИГЯН „ВОДЕН ОТ БОГА, В СЛУЖБА НА НАРОДА СИ“  ОНЛАЙН!

Посвещава се на 100 години от Арменският геноцид 1915 г.

Всеки, който желае може да я прочете като натисне линка: http://issuu.com/agbuplovdiv/docs/souren_vetsigian_bg

10 години вестник

„Парекордзагани Цайн“

Във връзка с юбилея редакционният екип бе отличен със специална награда от УС на СБЖ
и Колеж «Източен европейски образователен център» Тържественото връчване бе насрочено за 4 декември т.г. от 15.30 ч. в Стария град.
10_Godini_vestnik

Подробности в категория „Парекордзагани Цайн“

ТЪЛКУВАНЕТО НА АРМЕНСКА СИМВОЛ, КОЙТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА В ДИАСПОРАТА ПО ПОВОД 100-ГОДИШНИНАТА ОТ АРМЕНСКА ГЕНОЦИД ПРЕДИЗВИКА В БЪЛГАРИЯ КОМЕНТАРИ И MНЕНИЯ

Мотото е преведено на седем езика: английски, френски, руски, испански, арабски, китайски и турски.

Всеки език носи спецификата на своята лексика. Буквалния превод не предава адекватно значение на заложената идея. Затова превода на мотото най-точно след това се прави паралелно с идеята, заложена в него.

Създателите на мотото имат познания върху лингвистиката и познаването на особеностите на чуждите езици, като им дават възможност да се разберат и интерпретират.

anmorug copyВъзможности откриваме в символа на 100-годишнината от Арменския геноцид. Вижте снимката и текста, вграден в нея. „ПОМНЯ И ОСЪЖДАМ. ПОМНЯ И ИЗИСКВАМ. ЖИВЕЯ И ПОМНЯ. ЖИВЕЯ И ИЗИСКВАМ “.